Depresia, tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății

Depresia, tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății
Elevii de la „Petru Poni” au promovat un stil de viață sănătos
Joi, romaşcanii îşi pot afla gratuit glicemia

 

Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 19848 și reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2017 tema campaniei de informare-educare fiind depresia.

Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale și economice ale acestei maladii, precum și faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deși acesta este ieftin și disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecțiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbații.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populația globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România prevalența este estimată la 5% din populația generală (931.000 de cazuri), informează un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Datele statistice sunt relative, având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie din cauza lipsei de cunoștințe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie din cauza neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Depresia poate afecta oameni de toate vârstele, de orice profesie, din toate țările, producând tulburări psihice cu impact asupra abilității persoanelor afectate de a executa chiar și cele mai ușoare sarcini zilnice. Deseori are efecte devastatoare asupra relațiilor cu familia, prietenii și asupra abilității de a lucra. În cel mai rău caz, depresia poate duce la suicid, acum a doua cauză de deces în rândul populației de 15-29 de ani.

„Depresia este o boală mintală comună, ce afectează persoane de toate vârstele, profesiile, din toate țările. Riscul de a deveni depresiv este crescut de sărăcie, șomaj, evenimente tragice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, despărțiri, boli cronice, probleme cauzate de alcool sau droguri. Depresia netratată se asociază cu imposibilitatea de a munci, de a participa la viața de familie sau cea socială. Depresia poate fi prevenită și tratată. Tratamentul implică psihoterapie sau medicație antidepresivă. Să vorbești cu persoanele în care ai încredere este primul pas spre recuperarea din depresie”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!