Prima paginăSanatate

Depresia face ravagii

Dimensiune text

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în ultimii ani, sănătatea mintală a populației se deteriorează constant. Așa se face că tot mai mulți oameni suferă de depresie, aceasta fiind și una din principalele cauze care duc la sinucidere. Unele cazuri s-au agravat și a fost nevoie de internare la Spitalul de Psihiatrie „Sfîntul Nicolae” din Roman. La sfîrșitul lunii august, în evidențele medicilor se aflau 7.541 de bolnavi cu afecțiuni psihice.

 

 

Potrivit unui raport al Ligii Române de Sănătate Mintală, 20% dintre români suferă de o afecțiune mintală, iar jumătate dintre aceștia sînt diagnosticați cu depresie. Situația este similară și în județul Neamț. Astfel, din datele furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, dacă în anul 2010, în luna august, în evidențele medicilor se aflau 7.153 de persoane cu tulburări psihice, în luna august 2011 numărul lor a crescut la 7.254, pentru ca, în luna agusut a acestui an, numărul bolnavilor să ajungă la 7.541. De asemenea, anul trecut, în spitalele din Neamț au fost tratați 2.462 de bărbați și 1.872 de femei cu diverse tulburări mintale.

În ultimii ani, numărul bolnavilor de depresie a crescut destul de mult. În general, depresia, în funcție de fiecare caz în parte, necesită tratament complex, cu terapie psihologică și medicamente, care se face la domiciliu. Cu toate acestea, au fost și cazuri foarte grave, cînd tratamentul la domiciliu nu a funcționat, iar pacienții au trebuit să se interneze la noi în spital. Am avut pacienți internați care în istoricul lor medical au avut tentative de suicid din cauza depresiei. Lipsa unui loc de muncă, stresul, consumul de substanțe etnobotanice, lipsa somnului, toate pot duce la instalarea depresiei. Pacientul devine irascibil, este din ce în ce mai pesimist, are psihoze sau crize convulsive, se izolează. Nu se poate face o statistică exactă a celor care suferă de depresie, însă, în general, numărul afecțiunilor psihice a crescut destul de mult în zona noastră„, a apreciat medicul psihiatru Anca Hîncu, directorul Spitalului de Psihiatrie „Sfîntul Nicolae”, din Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0