Depresia atacă una din patru persoane

Dimensiune text

De multe ori ignorată, depresia este o boală foarte grea, care îl poate împinge pe om la gesturi necugetate. Specialiştii spun că una din patru persoane a avut cel puţin un episod depresiv în viaţă.

 

Potrivit specialiştilor, una din patru persoane suferă de depresie. Unele persoane reuşesc să depăşească această boală, cu ajutorul familiei şi al personalului specializat, altele luptă cu ea toată viaţă şi, chiar dacă urmează tratament, au mereu episoade de recădere.

Depresia are la bază, de cele mai multe ori, cauze afective. Probleme în familie, la serviciu, probleme de adaptare la o schimbare, pierderea unei persoane dragi, un divorţ sau lipsa banilor sunt cele mai frecvente situaţii din viaţa unui om care pot determina forme mai uşoare sau mai avansate de depresie.

„Cauzele depresiei pot fi endo sau exogene. Ea poate să apară şi în urma unui tratament medicamentos. Uneori, tratamentul antituberculostatic sau cel cu interferon poate crea o formă uşoară de depresie. În unele cazuri, sunt suficiente câteva şedinţe de psihoterapie pentru ca bolnavul să se vindece. Dacă acestea nu dau rezultat, iar starea pacientului se agravează, se recomandă internarea într-un spital, pentru a fi tratat cu medicamente corespunzătoare”, spune medicul psihiatru Anca Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman.

În primă fază, o persoană care suferă de depresie constată că are, permanent, o stare de apatie, de oboseală nejustificată, de somnolenţă continuă sau, dimpotrivă, nu poate să doarmă, are tendinţa de izolare, nu are niciun chef de viaţă, niciun lucru nu pare să îi mai provoace vreo bucurie şi se trezeşte că izbucneşte în plâns mereu, fără vreun motiv anume. Problema este că, de multe ori, persoanele care suferă de depresie nu recunosc că ar fi ceva în neregulă cu ele. Se obişnuiesc cu starea aceea şi nu fac nimic să o depăşească. Foarte puţini sunt cei care îşi dau seama că ceva s-a schimbat în viaţa lor şi apelează la specialişti.

„Depresia are diferite stadii. În faza uşoară, poate fi tratată cu ajutorul unor şedinţe la psiholog. Într-o stare mai avansată, bolnavul are simptome psihotice, care pot avea consecinţe foarte grave, cum ar fi să ducă la tentative de suicid. În aceste cazuri, este necesar ca pacientul să fie internat şi să primească tratament cu antidepresive, hipnoinductoare sau anxiolitice”, explică medicul psihiatru.

Depresia apare şi la marii consumatori de alcool. În momentul în care aceştia îşi propun să renunţe la acest viciu şi stau câteva zile fără să bea nimic, intră într-o stare depresivă, până în momentul în care se obişnuiesc fără alcool sau, din contră, o iau de la capăt.

 

Sprijinul familiei, esenţial în vindecare

Specialiştii spun că una din patru persoane a avut cel puţin un episod depresiv pe durata vieţii. De multe ori, este vorba despre o depresie uşoară, dar, atunci când se agravează, necesită tratament de cel puţin şase luni de zile. „Problema cu depresia este că există persoane care recad în această stare, indiferent dacă urmează tratament sau nu. Depinde de capacitatea fiecăruia de a lupta cu această boală. Foarte important este şi sprijinul familiei. Bolnavul trebuie să aibă în permanenţă alături pe cineva care să îi arate aspectele pozitive ale vieţii, care să îl scoată la plimbare, să îi arate lucruri frumoase, pentru a-l ajuta să depăşească momentele de criză”, susţine medicul Anca Hîncu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0