Depopularea ameninţă şcolile

Dimensiune text

Scăderea numărului de copii pe familie şi plecarea la muncă în străinătate sunt principalele cauze ale fenomenului.

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani (foto) va avea, începând din anul şcolar 2014 – 2015, cu o clasă mai puţin. Dacă, în acest an, sunt trei clase I, din toamnă vor fi numai două. Practic, anual, unitatea de învăţământ îşi micşorează numărul de elevi. „În anul 1999, când mi-am început activitatea la Săbăoani, erau în jur de 2.300 de elevi. Cursurile primare şi gimnaziale erau separate de liceu şi toate clădirile destinate învăţământului erau ocupate. Peste 120 de profesori erau angrenaţi în procesul de învăţământ. Funcţionau opt – nouă clase pe nivel, câte 37 de elevi într-o clasă şi se învăţa în două schimburi. Pe lângă copiii din comună, la liceul din Săbăoani învăţau şi copii din localităţile Pildeşti şi Gherăeşti, dar şi din localităţi ale judeţului Iaşi – Iugani şi Izvoare. Cei mai mulţi dintre copii se îndreptau către şcolile perofesionale şi foarte puţini spre universităţi, având în vedere şi numărul limitat de locuri din facultăţi, la acea vreme. Din acest motiv, numărul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a din liceu se reducea”, povesteşte profesor Ioana Ciobanu, director adjunct al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, fost elev al unităţii şcolare.

Orientarea teoretică a liceului a fost introdusă în 1961. Profilul liceului a fost schimbat în anul 1978, din teoretic în agro-industrial. S-a revenit, în 1990, la filiera teoretică, iar în anul 2001, şcoala gimnazială şi liceul au fost unificate sub denumirea Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. „Liceul din Săbăoani mai are 1.300 de elevi. Reducerea numărului de elevi a făcut ca activitatea din trei clădiri să fie suspendată. Motivele diminuării elevilor sunt multiple. Dacă, înainte de 1990, o familie din Săbăoani avea, în medie, cinci – şase copii, în prezent este o medie de doi – trei copii de familie. Părinţii şi-au luat şi copiii în ţările în care lucrează. Comparativ cu perioada comunistă, interesul tinerilor pentru studiu a crescut, după 1990. O dovedeşte numărul mare de absolvenţi ai liceului nostru care au urmat sau urmează studii superioare”, a explicat directorul adjunct al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani.

Dascălii liceului, cei mai mulţi cu experienţă mare în educaţie, nu dezarmează în faţa depopulării liceului. „Este pământ suficient în jurul Săbăoanilor pe care să-l lucrăm, dacă nu vom mai avea elevi la clasă”, a mai spus profesor Ioana Ciobanu.COMENTARII

WORDPRESS: 0