Depistare gratuită a cancerului de col uterin

Dimensiune text

Începând cu 24 aprilie, mii de femei din zona Romanului beneficiază gratuit de testări pentru depistarea cancerului de col uterin. Programul se va derula pe o perioadă de cinci ani. Până în luna iulie a acestui an au fost alocate fonduri pentru testarea a 1.110 femei cu vârsta între 25 și 64 de ani. Pacientele trebuie să se prezinte la medicul de familie, apoi la camera 19 de la Spitalul Roman, pentru recoltarea de probe.

 

 

Veste bună pentru mii de femei din zona Romanului. Începând de miercuri, 24 aprilie, programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a devenit operațional și la Roman. Deși acesta ar fi trebuit să înceapă în luna noiembrie, programul a fost amânat din cauza birocrației. Acum, el a devenit operațional, astfel că mii de femei au șansa depistării precoce a acestei forme de cancer, care situează România printre primele țări, ca incidență, în Europa. Programul va fi coordonat de Institutul Oncologic Iași, iar la Roman coordonator va fi medicul obstetrico-ginecolog Laura Arvătescu, șeful secției Obstetrico-Ginecologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

Pași simpli pentru depistarea precoce

 

Potrivit medicului Laura Arvătescu, programul se va desfășura pe o perioadă de cinci ani, în el fiind incluse femeile cu vârste între 25 și 64 de ani, fie că sunt asigurate sau nu. Testările sunt gratuite. „Sunt excluse din program femeile care au o neoplazie de col sau genitală, femeile care au absența congenitală a colului și femeile care au suferit o histerectomie”, a precizat coordonatorul programului de screening pe zona Romanului.

Pentru a beneficia de aceste testări, femeile interesate trebuie să urmeze câțiva pași simpli. „Ele trebuie să se prezinte la medicul de familie, de preferat în luna în care s-au născut. La cabinet, ele vor primi un formular tipizat. Împreună cu acesta, femeile se vor prezenta la camera 19 de la parterul Spitalului Roman, acolo unde se află cabinetul de Obstetrică și Ginecologie. Aici, medicii noștri specialiști vor recolta, în fiecare zi, testul Papanicolau, între orele 7-13, iar rezultatul va fi comunicat, în termen de 30 de zile, la medicul de familie. Femeile care vor fi depistate cu leziuni minore vor fi îndrumate către medicii specialiști și se vor lua măsurile corespunzătoare”, a explicat medicul Laura Arvătescu.

Aceasta mai spune că depistarea din timp a leziunilor premergătoare cancerului de col este extrem de importantă, pentru că, tratate în faze incipiente, femeile nu vor mai ajunge să se îmbolnăvească de cancer de col. „Dacă aceste leziuni nu sunt depistate la timp, într-un interval de 10-20 de ani ele duc la cancer de col. România se situează printre primele țări în ceea ce privește incidența cancerului de col, la fel ca și mortalitatea. Până acum, la noi în țară nu se desfășura un astfel de program, dar, în țări precum Italia, Anglia sau Franța, acest sistem funcționează de foarte mult timp și este foarte bine pus la punct, astfel că incindența cancerului de col a scăzut. Fără sprijinul doamnei doctor Daniela Marcoci, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Neamț, nu am fi reușit să intrăm în program. El este absolut gratuit, chiar și pentru femeile neasigurate. Până acum, în program s-au înscris 34 de medici de familie, dar noi îi așteptăm pe toți medicii de familie să se înscrie, pentru că este un lucru extrem de important pentru paciente”, a mai spus medicul Laura Arvătescu.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • anca 7 ani

    este un program foarte binevenit!
    sa speram ca un numar mare de femei vor intelege importanta acestui test si se vor prezenta pentru deoarece sunt multe femei care nu si-au mai facut un control de cand au nascut.