Demolăm și construim o Piaţă Centrală nouă de 2,5 milioane de lei

Dimensiune text

În şedinţa Consiliului Local de miercuri a fost adusă în discuţie necesitatea unor lucrări de modernizare la Piaţa Centrală. Primarul Leoreanu afirmă că are în vedere un proiect pentru o Piaţă Centrală modernă, dat deja în studiu unor arhitecţi.

Piaţa Centrală nu corespunde cerinţelor actuale şi va fi demolată, pentru a face loc unei construcţii noi şi moderne. Această iniţiativă a fost adusă în discuţie de consilierul PSD Petru Gîndulescu, care, la ultima şedinţă de Consiliu Local din acest an, a cerut Primăriei Roman să aibă în vedere pentru 2014 câteva lucrări de modernizare în Piaţă:

„Anul acesta s-a făcut o serie întreagă de lucrări, de altfel, foarte justificate, pentru că nu existau condiţii foarte bune pentru desfăşurarea activităţii. Eu cred că trebuie să schimbăm cu totul faţa pieţii, efectiv să facem altă piaţă”. „Proiectul este dat în analiză. Pentru a face o piaţă modernă, o piaţă-hală, ca la Piatra Neamţ, nu ne-a ajuns bugetul, deoarece Direcţia Pieţe-Obor are de finanţat parcarea supraetajată. Dar, următorul proiect este realizarea unei pieţe centrale moderne şi este deja dat în studiu la arhitecţi”, a declarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu. „Eu mă gândeam la un concurs de idei, fiindcă avem mulţi arhitecţi în oraş, iar câştigătorul să primească un premiu”, a zis Petru Gândulescu, care a precizat că, în acelaşi complex al Pieţei, în „potcoavă”, trebuie făcute modernizări, iar în partea de jos a pieţii „trebuie făcut ceva, fiindcă arată în ultimul hal”. Primarul Leoreanu a confirmat că este nevoie de lucrări în „potcoavă”, dar clădirile de acolo sunt considerate monument istoric şi este mai dificil şi mai costisitor de intervenit, iar pentru partea de jos a pieţei încă nu există un proiect.

„Pentru o construcţie la piaţa nouă ar fi nevoie de aproximativ 2,5 milioane de lei, fiindcă sunt aproximativ 1.000 de metri pătraţi”, a afirmat Gîndulescu. „Adică să dărâmăm ce-i acolo şi să facem…”, a completat consilierul Leonard Anchiriloaei. „Dar, oricum, acolo vom ajunge. Aici îi dau dreptate”, a spus Laurenţiu Dan Leoreanu, care a adus în discuţie, mai apoi, şi posibilitatea de accesare a fondurilor europene pentru o astfel de investiţie.

În Piaţa Centrală, în ultimii ani s-au făcut constant modernizări. În 2010 s-a modernizat hotelul Pieţei, cu suma de 55.000 de lei fără TVA. În ultima parte a anului 2012, în piaţă s-au montat uşi culisante şi rulouri care să protejeze comercianţii de vânt şi s-au cumpărat mai multe mese noi, toate acestea costând aproximativ 110.000 de lei.

Anul acesta s-a aprobat cheltuirea a aproximativ 130.000 de lei pentru acoperirea unei alei între sectorul producătorilor şi cel al comercianţilor, iar anii viitori se vor cheltui în jur de 200.000 de euro pentru o parcare supraetajată, cu 54 de locuri.COMENTARII

WORDPRESS: 0