Declarație de presă

Dimensiune text

(P)

Puterea portocalie – verde castanie și ce-o mai fi – nu încetează să arunce în piața publică tot felul de diversiuni, care mai de care mai năstrușnice, în încercarea de a masca dezastrul economic și social în care a adus România.

 

 

Mulți vectori de imagine PDL-iști, și nu numai, în frunte cu „tătucul” lor de la Cotroceni, doresc să mute dezbaterea publică de la subiecte stringente referitoare la viața românilor, către subiecte de o altă  relevanță pentru momentul politic actual.

Unul dintre aceste subiecte, care este adus din nou în atenția populației prin folosirea mass-media, este revizuirea Constituției României și, eventual, programarea unui referendum de validare a revizuirii – odată cu scrutinul pentru alegerile locale, zice-se pentru „eficiență”.

În discursul public al Puterii, această revizuire a devenit un fel de panaceu pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă poporul român. Ori de cîte ori apare un scandal major de corupție în rîndurile PDL, sau atenția publică este îndreptată către analiza modelului de dezastru economic și social produs de coaliția aflată la guvernare în țara noastră, președintele Băsescu de la înălțimea Palatului Cotroceni, secondat de tot felul de slugi semi-agramate și neștiutoare de carte, se aruncă în propuneri fără suport juridic sau politic în ceea ce privește modificarea actului fundamental al sistemului nostru statal.

Putem înțelege disperarea acestor domni, dar ne repugnă modul diversionist și, chiar, nelegal, prin care încearcă să forțeze, în orice mod, modificarea Constituției.

În primul rînd, atragem atenția că proiectul de revizuire a Constituției ce s-a pus în discuție nu mai este cel trimis de guvernul Boc la Președinție pentru a fi remis Parlamentului. Textul conține și amendamente, unele majore, ale Președinției, deși în atribuțiile constituționale ale acestei instituții nu există nici o prevedere în acest sens! (Dar ce mai contează?)

În actualul context politic, cu o majoritate parlamentară relativ fragilă, și aceasta „fabricată”, cu poziția comună a partidelor din USL – clar exprimată, apreciem că fără un nou Parlament, legitimat de rezultatul alegerilor parlamentare nefraudate din noiembrie 2012, nu se poate pune serios și profesionist problema revizuiri Constituției.

Procedura însăși, așa cum a fost declanșată, este oarecum atipică, inițiatorul ei (același „tătuc”, proiectul fiind depus de către președintele României) înaintîndu-l simultan ambelor camere ale Parlamentului și încălcînd, astfel, în mod flagrant, dar cu nonșalanța și sfidarea-i caractersitică, actuala Constituție (o dezbatere simultană a proiectului este neconstituțională, textul art. 151 stabilind regula dezbaterii consecutive, în condițiile în care, în plus, nici o reglementare actuală nu prevede o competență decizională expresă pentru vreuna din camere!). Cum rezultatul previzibil și legal nu poate fi decît respingerea proiectului de către Camera Deputaților, prin imposibilitatea obținerii unei majorității calificate de 2/3, credem că după această soluționare Senatul nici măcar n-ar mai putea pune în discuție un proiect respins de prima Cameră sesizată.

Românii nu mai pot fi păcăliți prin aceste încercari repetate, în ultima vreme de-a dreptul penibile, de a le fi distrasă atenția de la viață și problemele lor de zi cu zi, iar acest lucru se va vedea la alegerile din acest an, cînd PDL va pierde puterea și va merge în sertarul cu lucruri rele ale istoriei.

Ca atare, Opoziția unită prin organismul politic USL transmite opiniei publice, dar și Puterii, ferm și direct, poziția ei în privința modificării Constituției, în sensul că aceasta este necesară, va putea fi făcută în condiții de totală legalitate, numai după alegeri parlamentare, pe care le sperăm corecte și care vor avea loc în noiembrie 2012. Sigur, revizuirea Constituției urmează ulterior a fi și validată, în termen, printr-un referendum național.


COMENTARII

WORDPRESS: 0