Prima paginăSocial

De şapte ani apelăm urgenţele la 112

Dimensiune text

Numărul unic de urgenţă este folosit de 21 de ani în Europa şi de şapte ani la noi în ţară.

 

 

Data de 11 februarie 2012 marchează Ziua Europeană 112 şi aniversarea a 21 de ani de la decizia de a se crea numărul european de urgenţă 112. Acest număr este comun pentru toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă. Deşi există zeci de numere de urgenţă în cadrul Uniunii Europene, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit pentru a contacta serviciile de urgenţă – ambulanţă, pompieri şi poliţie – în orice ţară din UE. Din păcate, la 21 de ani după crearea sa, trei din patru europeni nu cunosc, încă, faptul că 112 este numărul de urgenţă disponibil la nivel european.

În România, darea în exploatare a centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă a început cu Bucureştiul, în iunie 2004, şi s-a încheiat cu judeţul Tulcea, în martie 2005. În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional la nivelul întregii ţării.
Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit atunci cînd este necesară acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

În 2011, cu ocazia aniversării a două decenii de cînd există numărul european de urgenţă 112, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a organizat în toate Dispeceratele 112 din România vizite ale elevilor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0