Prima paginăSocialEducatie

„De profesie nu te dezbraci ca de o haină”

Dimensiune text

Profesorul de matematică Petru Dabija, directorul Școlii Moldoveni, a fost distins cu Trofeul „Domnul Trandafir” pentru cei 45 de ani de carieră la catedră. Acesta consideră că, înainte de a fi un profesor bun, orice profesor trebuie să fie om.

La Sărbătoarea şcolii nemţene din 2013 au primit recunoaştere din partea comunităţii şi acei dascăli, nu puţini la număr, care nu apar niciodată pe lista premianţilor la olimpiadele şcolare, care nu au funcţii de conducere, care nu iau decizii care să schimbe soarta şcolii sau care au predat toată viaţa într-un sat izolat de lume, dar care şi-au pus amprenta asupra formării a generaţii şi generaţii de elevi. Nominalizările pentru această secţiune, fericit intitulată „Domnul Trandafir”, s-au făcut mai mult cu inima şi cu sufletul, pentru că dragostea pentru elev şi dăruirea nu se consemnează în adeverinţe şi nu sunt cuantificate în puncte şi în dosare. Sunt certificate, însă, de dragostea cu care elevii lor se întorc mereu la şcoală, pentru a-şi împărtăşi bucuriile şi necazurile cu foştii dascăli. 

Profesorul Petru Dabija este de 45 de ani în slujba elevilor. A început ca profesor de matematică la şcoala din Bahna, iar de 32 de ani predă elevilor de la Școala Moldoveni, unde, de 25 de ani, ocupă şi funcţia de director. Toţi cei care l-au cunoscut spun că este unul dintre acei oameni care au har pentru catedră, acea sclipire de la Dumnezeu, cum spune profesorul Dabija, fără de care, indiferent de câtă carte ai învăţat, nu poţi fi niciodată un adevărat „Domn Trandafir”. „Nu pot să spun că am făcut vreodată un lucru extraordinar în cei 45 de ani. Dar m-am străduit să fiu în fiecare zi profesorul de care au nevoie elevii, să fac în fiecare zi lucruri poate banale, mărunte, dar care fac parte din viaţa unui profesor pe care elevii şi-l amintesc, apoi, ca pe un profesor extraordinar. Am avut, în acest sens, câteva modele, pe profesorul meu de matematică din liceu, profesorul Constantin Antonovici, pe învăţătorul Constantin Condurat, de la Școala Bahna, şi pe profesorul meu de geografie de la Școala Bahna. Acest domn profesor, de exemplu, totdeauna reactualiza materia, în câteva minute, înainte de a ne da un test. Nu era mare lucru, dar nouă ne dădea întotdeauna siguranţa că suntem pregătiţi, iar scopul era, până la urmă, nu să ne prindă pe noi nepregătiţi şi să ne dea note mici, ci ca noi să rămânem cu nişte cunoştinţe”, îşi aminteşte profesorul Dabija.

După 45 de ani de meserie, „domnul Trandafir” de la Moldoveni spune că, dincolo de harul care face diferenţa între profesori buni şi mai puţin buni, mai există un secret. Acela de a fi om, nu doar profesor. „De meserie nu te poţi dezbrăca aşa cum dezbraci o haină. Nu poţi fi profesor doar de la 8 la 16 şi să te dezbraci de meserie după ce ai ajuns acasă. Dacă eşti om şi la 8 dimineaţa şi la 9 seara, rămâi în ochii elevului mai mult decât un profesor de la care a învăţat yeorema lui Pitagora”, a spus profesorul Petru Dabija.

COMENTARII

WORDPRESS: 12
 • Maricica H. 7 ani

  ” Inainte de a fi un profesor bun, orice profesor trebuie să fie om.” Ha ha … El vorbeste? A terorizat toti profesorii care au trecut prin scoala aia!Rigid in gandire, limitat si absurd!…

 • ionica 7 ani

  Da dar domnul Stan il duce in spate si pe mai departe ca sa mai TERORIZEZE sa vina cadrele la scoala cu frica ……vai ce ne facem ?
  Nu misca numeni in ,,front,, de ce domnule STAN OARE ? CUNOASTETI FFFFFFFF BINE PROBLEMA SI O CUNOSC SI ALTI INSPECTORI CARE AU TRECUT PE LA NOI PRIN SCOALA .

 • fost elev 7 ani

  Oare doar eu imi aduc aminte cum acest om deosebit, care, inainte de a fi un profesor bun, este un om bun,teroriza elevii si ii umilea in moduri cu greu de acceptat pentru societatea/secolul in care traim? Imi aduc aminte cum intr-o dimineata, in fata careului a scos o eleva sa o faca de ras in fata intregii scoli pentru ca venea imbracata in blugi. Erau prea stansi pe corp, incita lumea, se imbraca ca o prostituata, etc. Era a 8-a, eleva premianta. Va inchipuiti gradul de umilire la care a fost supusa copila aceea de 14 ani? Nu erau uniforme obligatorii in scoli si nu a reusit sa le reintroduca pe cele vechi, de dinainte de ’90, chiar daca si-a dorit fff mult. Fetele cu parul prins, baietii tunsi scurt, va suna cunoscut?
  Singurul merit pe care il avea si calitatea pe care i-o recunosc este faptul ca isi cunostea materia, nu il puteai prinde pe picior gresit, insa nu avea calitati profesorale deosebite.
  Stiu multi din profesori care au plecat de la scoala din cauza mediului anost din cancelarie. Cunosc profesori de liceu care au ras cand am pomenit de d-lui. Se cunoscusera intamplator la o comisie de bac sau teste nationale/capacitate. Mi l-a descris ca pe un om care respecta regulile insa incuiat, cu vedere limitata.
  Sunt ceva ani de cand am terminat scoala generala, insa umilintele prin care ne facea sa trecem mi le aduc aminte. Am iertat, dar nu am uitat. Dar interviul acordat mi se pare prea fals si ipocrit. Stim cu totii (cei din Moldoveni)ca trebuia sa iasa la pensie si sa lase locul altcuiva. Multi spun ca el a dus scoala „in spate”, eu cred ca doar a terorizat-o. D-le director, cand predati stafeta? Mai lasati si alti profesori sa se afirme in pozitii de conducere.

 • fost coleg 7 ani

  Multe am invatat de la domnul profesor.Am fost sprijinit in situatii grele.

 • „…orice profesor trebuie sa fie om”Nu pot sa cred ca el spune asa ceva.Sa fii om inseamna sa ai demnitate.Ce demnitate are acest om care sta lipit de acel scaun de ani de zile desi colectivul din acea scoala numara anii in care trebuia sa plece la pensie ? Toti profesorii valorosi care ar fi dorit sa ramana la Moldoveni au fost indepartati pentru ca erau o amenintare pentru el.
  Si cum poate acest om care a stat in functie de conducere atatia si atatia ani, sa primeasca Trofeul „Domnul Trandafir”? Recititi-l pe Sadoveanu , domnilor inspectori, sa vedeti cine a fost Domnul Trandafir!Nu luati in deradere daruirea modestului invatator ce nu a avut niciodata functie de conducere.
  Si ar mai fi bine de stiut: unde i s-a inmanat”trofeul”, in unitatea pe care o administreaza, ca de manageriat nici nu poate fi vorba, e o notiune total straina d-nului Dabija?

 • Curiozitati 7 ani

  Pana in anul 1989 domnul Dabija a fost directorul unitatii scoalare…a fost un mic dictator.Dupa anul 1989 a fost numit, dar nu „ales”- manager, iar spiritul de echipa a lipsit cu desavarsire in aceasta scoala.De ce permanent se lupta pentru functie si nu lasa si tinerilor aceasta posibilitate de a manageria o scoala?Oare sunt interese la mijloc?

 • cadru didactic 7 ani

  Am functionat si eu pentru o perioada de 4 ani sub conducerea d-lui director Dabija si confirm ceea ce au spus si altii inaintea mea: nu poti spune ca mergi cu drag la munca in acea scoala, deoarece teroarea e prea mare. Mi-am facut transfer de indata ce a fost posibil, iar in perioada cat am stat acolo am vrut la un moment dat sa ma las de slujba si de multe ori am plecat plangand acasa. E adevarat ca d-l Dabija e f. legist si merge la ISJ ca un catelus, de aceea sta in functie de atata timp. Dar, pe langa toate acestea am avut si de invatat de la d-lui(eram debutanta) lucruri care mi-au prins bine acolo unde am plecat ulterior. D-l Dabija stie ca nu este iubit nici de colegi si nici de elevi, dar oare cine ar putea avea pretentia ca unui om atat de rece sa ii pese de acest lucru si sa lase locul altuia?In ceea ce priveste profesia de dascal, nu am avut niciodata ocazia sa asist la vreo ora de-a d-lui, insa sunt convinsa ca nu s-a debarasat de metodele traditionale(cu toate ca la asistente pretinde sa vada metode moderne).

 • anonim 7 ani

  stima si respect pentru domnul professor.rusine celor care din rautate au postat aceste comentarii rautacioase.totia avem parti bune si parti mai puti bune ,daomnul dabija este un professor foarte bun in disciplina pe care o preda.poate un pic traditionalist dar tin minte intrebarea pe care o adresa elevilor in clasa: „cate caiete ati lucrat in vacanta?”ce professor mai este interesat de cat a lucrat elevul?rusine sa va fie criticati ani de munca si de truda.criticati un professor care a trecut prin multe examene si inspectii .poate m-a suparat si pe mine uneori dar nu pot sa-l critic asa de aspru.mai bine mai rigid si mai serios decat sa faca meseria de ras.daragi profesori va rog sa ganditi in perspectiva….cum va arata scoala fara rigidul si traditionalistul dabija?va spun eu …toti vor face ce vor ei atat copiii cat si profesorii.sa fim seriosi in munca pe care o facem nu e ceva gresit,mai ales in zilele nostre cand copiii nu mai stiu sa respecte omul din fata lor.nu spun ca tot ceea ce face e bine dar va rog din suflet sa nu uitati,mai ales cei care sunt profesori,ca aceasta meserie presupune seriozitate si respect,munca si zile fara odihna.

 • Roxana Baratu 7 ani

  Interesant interviu, dar se pare ca fostii colegi de catedra si fostii elevi nu sunt in totalitate de acord cu ce afirma cei de la ziar. Pana la urma, cu frica sau nu, fara domnul Dabija nu ajungeam nici eu, nici multi altii sa ne facem o cariera. Si daca severitatea de care se vorbeste aici nu ar fi fost prezenta, nu mai mergea nimeni la nici o olimpiada si nu mai avea nimeni nici un respect pentru scoala. Cat despre frica, ce frica dragilor?! Atat timp cat esti un profesor/elev bun, atat timp cat ti-ai facut temele si ai invatat, nu ai de ce sa iti fie frica. Frica apare doar atunci cand esti constient ca vei da motive de intrebare celorlalti.Domnul director este si va ramane un om deosebit. Felicitari Domnului Dabija !

 • smileyjohn21 7 ani

  totzi cei kre au vb mai sus au dreptate poate a fost un profesor bun dar dupa el ar fi stat o viatza akolo.eu sunt un fost elev kre a trecut prin multe cu el pot sa zic k pur shi simplu teroriza copii arunca cu creta ii lua de urechi de ce nu zicem tot adevarul fosti colegi???

 • Cristian 7 ani

  Sunt inginer.Sunt inginer in primul rânnd datorită matematicii învăţate cu d-l prof.Dabija. El m-a învăţat să învăţ.Un profesor excelent,exigent şi drept. Felicitări domnule profesor

 • Am trecut si eu pe acolo . Extrem de sever avand uneori conceptii si idei extrem de invechite. Recunosc faptul ca mica mea experienta de acolo a contribuit la formarea ulterioara , dar atmostera era destul de anosta. Extrem de bun la matematica, dar ca pedagog si om , are nota 5. Unii ajunsesera sa invete de teama si nu din placere. Isi umilea colegii si elevii pentru chestii puerile . Conceptii rupte de dinainte de 1989. Nimic uman in el. Nici in ea … Auzisem ca in viata reala ei efectiv nu au prieteni. Stau de o viata acolo la Bahna sau de unde sunt dar nu au prieteni. Si asta spune multe. Atat eu cat si altii au plecat de acolo din cazua conducerii. Pacat ca primarul era de nota 20 si colectivul minunat. Din fericire ne-am intalnit cu altii pe la alte scoli. Unii au plecat din tara chiar.