Prima paginăActualitate

De luni, 4 martie: DIGI24 dă „RAPORTUL DE ȚARĂ” din Iași și Neamț

Dimensiune text

Cele două județe au intrat în cursa pentru cel mai bun loc în care să trăiești în România.

 

 

Din această săptămână, Digi24 dă startul campaniei „Raport de țară”, care se va derula pe parcursul a 41 de săptămâni, perioadă în care corespondenții Digi24 vor ajunge în întreaga țară și în București.

Cosmin Prelipceanu

Cosmin Prelipceanu

Primele județe de unde Digi24 dă „Raportul de țară” sunt Iași și Neamț, două județe importante și bogate ale Moldovei.
De regulă tuturor ne place să vedem mai degrabă lucrurile frumoase din locul în care trăim. Autoritățile transformă realitățile în cifre sterile și iau decizii cu gândul mai degrabă la procente. Misiunea campaniei „Raport de țară” este să dea viață cifrelor și să le transforme în oameni.
„Categoric, Iașiul se detașează ca o capitală culturală a Moldovei. În primul rând aș pune accent pe cultură. S-au făcut multe investiții în acest sens. Teatrul Național, Palatul Culturii, Filarmonica, Mănăstirea Golia. Este insuficient promovat, dar potențialul există”, a declarat Bogdan Abalași, subprefect de Iași.
„Iașiul este un oraș european eminamente, un centru universitar de excepție. Mai este nevoie de școli, mai ales de grădinițe”, a spus primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita.

Sanda Nicola

Sanda Nicola

Și Neamțul are plusurile și minusurile lui. Dincolo de documente și statistici, România înseamnă oameni, locuri, comunități. Și poate că cel mai ambițios dintre scopurile campaniei „Raport de țară” este acela de a arăta România reală, așa cum o văd cei care trăiesc aici.
„Nu sunt mulțumit de starea actuală a județului, ar însemna să mint. Dacă dorești ca în județul tău să realizezi lucruri deosebite și importante, nu trebuie să fii mulțumit niciodată, o ușoară mulțumire să ai, dar să nu crezi că ai rezolvat multe sau prea multe, din contră, trebuie să nu fii niciodată mulțumit cu tine însuți”, a declarat pentru Digi24 președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță.
„Puncte slabe sunt mai multe, trebuie să marșăm pe crearea de locuri de muncă și sper că, prin aducerea acestor proiecte, care să fie cu valori mari, cu fondurile europene, să avem posibilitatea să înființăm locuri de muncă, astea sunt probleme cu care se confruntă nu numai județul Neamț, toată țara. Fiindca noi am distrus, am desființat locuri de muncă și nu am mai pus nimic în loc. Am plătit de multe ori nemunca, am dus anumite unități spre dezastru, spre faliment, fără să luăm în calcul problematica reală a zonei, a industriei respective, în general a economiei românești”, a subliniat el.

Când vine vorba de regionalizare autoritățile din ambele județe recunosc că există o retincență și o temere. „Este o frică de fărâmițare, există frustrări și orgolii personale și locale și astea sunt o piedică imensă pentru orice înseamnă progres”, a declarat Nichita.

Întreaga săptămână, corespondenții Digi24 se vor afla în județele Neamț și Iași. Iar vineri, de la ora 20.00, Cosmin Prelipceanu și Sanda Nicola vor modera, din Iași și Piatra Neamț, o dezbatere cu cărțile pe față legată de plusurile și minusurile celor două județe.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

(Digi 24)COMENTARII

WORDPRESS: 0