De la Ziarul de Roman la Parlamentul European

Dimensiune text

Teo Rusu, redactor al Ziarului de Roman, este câştigătoarea unei burse europene pentru jurnalişti, care îi oferă şansa de a face o vizită de lucru la Bruxelles, la Parlamentul European, în perioada 10 – 14 mai 2015.

Teodora Baciu-Rusu, redactor al Ziarului de Roman, a fost selecţionată, anul trecut, între cei 45 de jurnalişti din presa locală, beneficiari ai proiectului „Bursele europene: Jurnalişti în dialog”. Selecţia participanţilor s-a făcut dintre sutele de candidaturi depuse de cei care au abordat, în editorialele, comentariile, analizele ori reportajele lor subiecte care au legătură cu tematica europeană.

Jurnaliştii bursieri au participat, mai întâi, la un seminar organizat la Iaşi, în perioada 4-6 iulie 2014. Ulterior, dintre toţi jurnaliştii participanţi au fost selectaţi numai zece, dintre cei mai activi, care au şansa de a face o vizită de lucru la Parlamentul European la Bruxelles, în perioada 10 – 14 mai 2015, printre ei aflându-se şi Teo Rusu.

„M-am bucurat atunci când am fost acceptată printre beneficiarii proiectului «Bursele Europene», pentru că, după şapte ani de presă, simţeam nevoia de un update. Ca jurnalist, în fiecare zi te confrunţi cu situaţii noi, care te provoacă şi trebuie să fii capabil să înţelegi cum merg lucrurile în multe domenii. Iar experţii sunt cei care te pot ajuta să înţelegi ceea ce se întâmplă, pentru a putea tu să «traduci» informaţiile pentru publicul larg”, spune Teo Rusu.

Mai întâi, Teo a avut ocazia, la seminarul care a avut loc în iulie 2014, să învăţe anumite „trucuri” de la adevăraţi profesionişti. Este vorba despre şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, de actualul purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, de Cristina Guseth, preşedintele Freedom House România, de Gelu Trandafir, fost membru CNA şi jurnalist cu experienţă, de Mihai Roşioru, ofiţer de presă, de Aura Răducu, principal banker-urban transport specialist în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi, nu în ultimul rând, de Alexandru Lăzescu, profesor în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi membru al Grupului de Dialog Social, fondatorul  trustului de presă ”Monitorul”, rețea din care s-au relansat cotidianele ”Ziarul de Iași” și ”Ziarul de Roman”.

„După un seminar intens de trei zile, cu întâlniri care s-au şi prelungit – datorită interesului nostru de a afla cât mai multe de la cei care ne vorbeau -, am fost rugaţi să completăm un chestionar pentru un feedback, dar şi pentru că reprezentanţii Freedom House şi cei ai Reprezentanţei Comisiei Europene urmau să aleagă o echipă pentru o vizită de lucru la Bruxelles. În noiembrie 2014 am aflat că, împreună cu alţi nouă colegi din ţară, mă aflu printre cei mai activi participanţi şi că, prin urmare, am fost selectată să merg la Parlamentul European”, povestește Teo Rusu, redatorul Ziarului de Roman.

Vizita la Bruxelles include discuţii pe subiecte de larg interes

teo 01Programul vizitei jurnaliştilor români la Parlamentul European este unul generos, cu întâlniri importante şi discuții despre probleme de actualitate. Fiecare dintre participanţi a trimis un set de întrebări şi subiecte de discuţie pentru întâlnirea care va avea loc luni, 11 mai, cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu. Tot luni, bursierii se vor întâlni cu Bruno Waterfield, jurnalist la The Times. Printre temele de discuţie care vor fi abordate în timpul vizitei jurnaliştilor români la Parlamentul European se numără politicile anticorupţie la nivelul Uniunii Europene, cu focalizare pe România, şi planuri de investiţii cu fonduri europene în ţara noastră.

„Teo Rusu are, la numai 30 de ani, opt ani de experienţă jurnalistică. Ea este absolventă a Facultăţii de Știinţe Politice şi Administraţie Publică şi un palmares profesional impresionant: RomTv – realizator emisiuni, redactor/reporter; Ziarul de Roman – reporter; 1TV Neamţ – realizator emisiuni, reporter/redactor; Ziarul de Roman – redactor. A colaborat cu Prima TV şi Realitatea TV. Am insistat să se înscrie la «Bursele europene: Jurnalişti în dialog» deoarece Teo este un profesionist responsabil care investește mult în creșterea ei valorică. Are și avantajul că politica editorială a Ziarului de Roman pune mare accent pe promovarea proiectelor europene, a șanselor de dezvoltare personală și a mediului de afaceri, elitele și modelele de bune practici fiind frecvent subiecte de pagina 1 de mare succes. Așa se face că Teo Rusu este unul dintre ele”, a apreciat Cristiana Bortaș, redactor șef al Ziarului de Roman.

„Fără sprijinul colegilor din redacţia Ziarului de Roman nu puteam realiza toate proiectele şi articolele care au adus informaţia utilă aproape de cititori şi, uneori, au schimbat lucruri în bine. Cei care ne citesc ştiu că redactorii Ziarului de Roman nu emit judecăţi de valoare şi că dorim să informăm cititorii cât mai fidel despre fapte şi evenimente, pentru ca ei să filtreze informaţia și să tragă singuri concluziile”, susţine Teo Rusu.

Programul „Bursele Europene pentru Jurnalişti” are o istorie de peste două decenii, fiind o continuare „Burselor Freedom House pentru Jurnalişti”. Bursele Freedom House au contribuit la dezvoltarea presei româneşti, susţinând profesionalizarea jurnaliştilor şi intermediind stagii în redacţii din Statele Unite, precum şi în instituţii europene, ziare şi asociaţii din Londra şi Bruxelles, după aderarea la UE. Freedom House Romania este o organizaţie non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, democraţia şi drepturile omului, cu un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului şi al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Doamna Teo Rusu a meritat din plin castigarea acestui concurs intrucat prin articolele prezentate in Ziarul de Roman s-a implicat cu multa seriozitate si informarea cetatenilor Romascani de problemele ce framanta cetatenii si in special a avut un merit deosebit in rezolvarea la nivelul municiliului a hotararii consiliului local privind finalizarea proiectului de contorizare si facturare individuala la apa rece pentru locuitorii ce locuiesc la bloc,sa plateasca numai ce consuma.
    Mult succes.