Prima paginăRoman

De la actor amator la student la Teatru

Dimensiune text

Vlad Ianuș, absolvent al Colegiului Național „Roman-Vodă” și membru al trupei de teatru „Gong”, a făcut pasul de la statutul de actor amator spre cel de actor profesionist. Vlad Ianuș a trecut probele examenului de admitere la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinema „Ion Luca Caragiale” din București, domeniul Teatru, specializarea actorie.

 

 

Din juriul care a apreciat prestația candidaților care visau la magia scenei au făcut parte nume celebre ale teatrului și filmului românesc, printre care Doru Ana, Florin Zamfirescu și Olga Delia Mateescu.

Examenul de admitere a avut mai multe etape. În prima etapă, eliminatorie, candidații au făcut o demonstrație a calităților actoricești. Prezentarea fiecărui candidat conținea, obligatoriu, recitare, povestire, interpretarea unei melodii și dans. A doua probă a fost o probă scrisă, de verificare a cunoștințelor de dramaturgie, pe baza unei bibliografii care conținea zece piese de teatru, aparținînd atît autorilor români, cît și celor străini. Cei admiși după această etapă am intrat într-un atelier de pregătire, cu test psihologic, probă sportivă, exerciții de coregrafie, de concentrare, de improvizație, după care am trecut din nou prin fața juriului, cu un monolog, povestire și interpretarea unei melodii„,  a spus proaspătul student la actorie Vlad Ianuș.

 

Între Marius Manole și Johnny Depp

Cu doi ani în urmă, lui Vlad Ianuș nici măcar nu-i trecea prin minte că scena va juca un rol important în viața sa. Un anunț de casting descoperit întîmplător i-a schimbat prioritățile. „Nu m-am visat niciodată actor cînd eram mic, nici nu îndrăzneam să mă gîndesc la așa ceva pînă cînd am văzut un afiș ce anunța un casting. Sînt curios din fire și mi-am zis să încerc, măcar să văd despre ce e vorba. După aceea, totul a curs firesc, ca și cum asta am dorit și am făcut dintotdeauna. Am participat la cursuri de pregătire cu actorul Bogdan Buzdugan, de la Teatrul «George Bacovia» din Bacău, am intrat în trupa de teatru «Gong» cu care am participat la festivaluri, am luat premii și asta mi-a dat încredere. Am avut parte de roluri care mi-au dat posibilitatea să mă dezvolt„, a spus Vlad.

Pregătirea pentru examenul de admitere nu a făcut-o cu actori celebri, așa cum obișnuiesc mulți dintre candidații care aspiră la gloria scenei, ci în repetițiile și spectacolele trupei romașcane cu actori-elevi, „Gong”. „În ultimii doi ani, Vlad a avut mereu contact cu scena. La toate festivalurile de teatru pentru elevi la care am participat au fost organizate ateliere de lucru, cu actori, cu regizori, în care am avut posibilitatea să învățăm. Talentul său nativ este dublat de foarte multă disciplină și de putere de muncă, calități care sînt indispensabile unui actor. Succesul lui Vlad este și succesul echipei noastre„, a spus profesoara Cătălina Bostan, regizorul trupei „Gong”.

Admirator al lui Marius Manole și al lui Johnny Depp, Vlad Ianuș speră să aibă șansa de a îmbina în carieră teatrul cu filmul. „Teatrul este viața mea. Din punct de vedere financiar, însă, a fi actor de film este incomparabil cu a fi actor de teatru. Îmi doresc foarte mult să răzbat în această lume dificilă și să am șansa de a mă afirma„, a spus Vlad Ianuș.

 

Casting pentru a umple golul

Înainte de a da startul pieselor din această stagiune, trupa romașcană „Gong” organizează o nouă selecție pentru elevii care vor să dedice o parte din timpul lor teatrului. „Avem în program piese noi, unele dintre ele cu multe personaje, și dorim să atragem cît mai mulți elevi spre teatru. În fiecare toamnă organizăm selecții, elevii noștri din anii mari pleacă și reluăm lucrul cu cei mai mici, dornici să se bucure și să trăiască din plin, alături de noi, în lumea teatrului. Cei care doresc să se înscrie pot suna la 0745 258.917 sau pot căuta pe Facebook pagina trupei «Gong»„, a spus Cătălina Bostan.

Tinerii actori romașcani și-au creat deja un renume în lumea teatrului amator, fiind invitați la concursurile și festivalurile adresate amatorilor, de unde s-au întors în fiecare an cu premii. „M-am bucurat să văd că printre admișii de la Teatru din acest an s-au numărat, alături de Vlad, alți doi tineri pe care i-am remarcat la festivalurile la care am participat. Ceea ce se numește teatru de amatori este departe de a fi o joacă„, a spus regizorul Cătălina Bostan.

COMENTARII

WORDPRESS: 0