Prima paginăSocial

De Crăciun, dăruiți cutii cu zâmbete copiilor nevoiași. Proiectul ShoeBox a ajuns la Roman la a cincea ediție

De Crăciun, dăruiți cutii cu zâmbete copiilor nevoiași. Proiectul ShoeBox a ajuns la Roman la a cincea ediție

Dimensiune text

 

 

Sute de copii din familii cu posibilități materiale reduse din zona Romanului au avut sărbători mai frumoase datorită proiectului caritabil național ShoeBox. Din 2014, proiectul ShoeBox este aplicat de oameni cu suflet și în orașul nostru, venind în întâmpinarea celor care vor să se implice și să facă un gest frumos de Crăciun pentru cei mici ai căror părinți nu au posibilitatea să le ofere prea mult.

Așa că, dacă aveți lucruri de prisos, puneți-le într-o cutie de pantofi, dar nu e musai, și duceți-le, până pe data de 15 decembrie, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 a Colegiului Tehnic „Petru Poni” de pe strada Roman Vodă (link locație), iar de acolo, între 16 și 24 decembrie, ele vor fi împărțite în toate colțurile județului unde există copii care au nevoie de o hăinuță, o pereche de ghetuțe, caiete, cărți, jucării sau orice credeți că le-ar face sărbătorile mai frumoase.

„ShoeBox NU este Moș Crăciun, reni și alte ființe magice, ci este despre oameni care ajută alți oameni, despre altruism și compasiune. O simplă cutiuță, cu câteva lucrușoare vesele, de multe ori schimbă realitatea unui copil sărman, în prag de Crăciun. Vă mulțumesc tuturor celor care, în ultimii ani, ați fost părtași acestui minunat proiect. Vă mulțumesc tuturor celor care, printr-o cutie cu bunătăți, ați adus bucurie în inimă unui copil”, spun reprezentanții din Roman ai acestui proiect unic de ajutorare.

La Roman, persoanele de contact pentru proiectul ShoeBox sunt Ioana Ghimici și Viorica Gheorghiescu, iar numerele de telefon la care puteți cere mai multe informații sunt 0728.882.328 și 0722.785.567. De asemenea, puteți accesa site-ul național al proiectului, http://www.shoebox.ro, iar de pe pagina de Facebook a proiectului din Roman, https://www.facebook.com/ShoeBox-Roman-256472977872330/, puteți vedea imagini de la campaniile ShoeBox din ultimii patru ani din zona noastră.

 Sute de cutii au făcut sărbătorile frumoase copiilor

Numai pentru cadourile făcute de romașcanii cu suflet în cadrul campaniei ShoeBox, rezultatele sunt grăitoare. În 2014, primul an în care s-a demarat programul și la noi, 166 de cutii cu cadouri au ajuns în Boghicea, Căușeni și Nistria. În 2015, 146 cutii cu daruri au fost împărțite în Mesteacăn și Tabăra, iar în 2016 au fost împărțite 182 de cutii pentru copii din Pâncești, Tălpălăi, Holm, Ciurea, Fedeleșeni și Brătulești. Anul 2017 a consemnat un record al campaniei, de la centrul din Roman fiind distribuite 351 de cutii cu zâmbete către copilași nevoiași din localitățile: Averești, Izvoru, Stejaru, Poenari, Broșteni, Tuțcanii din Vale, Urzici, Băhnișoara, Holm, Pâncesti și Tălpălăi. În fiecare an, multe dintre cadourile ShowBox sunt făcute chiar de către copii și tineri de la grădinițe, școli și licee din Roman și zonă.

Povestea ShoeBox pleacă din 2007, din Cluj, acolo unde inițiatorii proiectului s-au gândit și la copiii la care nu ajunge Moș Crăciun, dar ei au nevoie de surprize, dar mai ales de lucruri utile. „Începută în 2007 în familie, ca să-l învățăm pe băiatul nostru să împartă din jucăriile și hăinuțele lui cu alți copii, mai săraci din bloc, dusă apoi la zona orașului Cluj Napoca (făceam «reclamă» în status de yahoo messenger și grupuri de mail), în 2013 ajungând să adunăm 30.669 de cutii, de la românii din 8 țări, 66 de orașe și 107 centre de colectare, iar in 2014 depăşind deja 40.000 de cutii, proiectul ShoeBox reprezintă o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos. În fiecare an, în preajmă sărbătorilor de Crăciun, vrem să punem un zâmbet pe chipurile a zeci de mii de copii sărmani din orașele în care locuim. Dar din dar se face Raiul – spune zicala și eu zic: cutie din cutie se schimbă realitatea unui copil sărman, în prag de Crăciun.”, se arată pe site-ul oficial al proiectului – www.shoebox.ro.

Cum puteți participa la acest proiect

Copiii au între 2 și 18 ani, fete și băieți, deci plănuiți să puneți în cutii lucruri noi, care să li se potrivească vârstei.

Pasul 1: de ce lucruri ai nevoie – o cutie goală de pantofi (corpul și capacul), hârtie de împachetat cadouri, timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vrei să le dăruiești unui copil de vârsta și genul ales de tine.

Pasul 2: ce punem în cutii – Se învelește frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi se pune în cutie tot ceea ce ai pe suflet să cumperi pentru copil.

„Ai mai jos câteva sugestii: dulciuri (ex. ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt), articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva, jucării potrivite pentru vârsta și genul copilului, produse de igienă personală, o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătura în continuare, și după acest moment), articole de îmbrăcăminte: un fular, căciula, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel, poate o lumânare parfumată care să le amintească și lor de mireasma Crăciunului, însă fără chibrituri; nu cumva să facă vreo ispravă copiii… Lumânarea nu trebuie să fie neapărat ceva «fancy», ci una «folosibilă» (mulți dintre ei nu au nici măcar curent electric). Orice alt cadou de care știți că s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi, dacă erați în locul lor. Dacă aveți aleasă o grupă de vârstă și genul copilului pentru care vă gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele să poată fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc). Nu puneți în cutii lucruri pe care nu v-ar plăcea nici vouă să le primiți. Toate lucrurile trebuie să fie noi. Fă un cadou așa cum ți-ar place să-l primești și tu, nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e «de aruncat»”, sunt câteva din sfaturile propuse de inițiatorii proiectului.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0