Prima paginăSanatate

De ce doare umărul? Vremea rece sau alte cauze?

De ce doare umărul? Vremea rece sau alte cauze?

Dimensiune text

 

umarDurerea de umăr este una dintre cele mai frecvente dureri. Fiind o articulaţie extrem de mobilă, aceasta este supusă diverselor traumatisme. Specialistul kinetoterapeut Andreea Broască ne explică de unde provin durerile şi cum le putem trata.

„Complexitatea pe care ne-o oferă articulaţia scapulo-humerală (umărul) implică şi o patologie tot mai des întâlnită, datorită faptului că aceasta permite cea mai mare mobilitate articulară din corpul omenesc. Mobilitatea articulară este oferită de coafa rotatorilor care este formată din patru muşchi ce înconjoară articulaţia. Când discutăm despre durerile la nivelul umărului, avem mai multe cauze ce pot provoca aceste dureri. În general, traumatismele sunt provocate de suprasolicitarea articulaţiei, accidentări provenite în urma unor accidentări de natură sportivă sau, chiar, prin mişcări repetitive. Aceste tipuri de traumatisme afectează mobilitatea la nivelul umărului şi durerea este exacerbată la schimbările de temperatură. Cele mai întâlnite afecţiuni la nivelul umărului sunt: capsulita retractilă (afectează 1-2% din populaţie cu vârste cuprinse între 40-50 de ani, îndeosebi femei), tendinita, bursita, artrita, ruptura tendoanelor. Pe lângă aceste afecţiuni, mai adăugăm şi alte posibilităţi. Și aici discutăm despre afectarea altor regiuni/organe care ne determină simptomul durerii, acestea fiind: coloana cervicală, ficatul, inima sau boli ale vezicii biliare. Spre deosebire de celelalte, aceste dureri care radiază la nivelul umărului nu împiedică mobilitatea articulară.

Tratamentul umărului diferă de la un diagnostic la celălalt, acesta vizând ameliorarea durerii şi a funcţionalităţii şi a calităţii vieţii. Simpla durere la nivelul umărului, dacă este neglijată, poate conduce la infuncţionalitatea acestuia. Programul de tratament, dar şi perioada acestuia sunt stabilite de către specialistul kinetoterapeut în funcţie de diagnostic, acesta cuprinzând diferite proceduri de fizioterapie, dar şi gimnastică medicală”.

Andreea Broască, specialist kinetoterapeut NeoKINETIC (str. Cuza Vodă, bl. 6A, Roman, Neamţ, tel. 0333 108 388)
Studii: Kinetoterapie în afecţiunile aparatului locomotor (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, promoţia 2014)
Kinetoterapie şi motricitate specială (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, promoţia 2012)

 COMENTARII

WORDPRESS: 0