Dascălii slab pregătiți au dat bir cu fugiții

Dimensiune text

definitivat24cLa proba scrisă a examenului naţional de definitivare au participat 176 de candidaţi din Neamț, din care 68 au luat note de 8 şi peste 8. Niciun dascăl nu a primit la proba scrisă nota 10. Cei care au promovat examenul au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

În judeţul Neamţ, 176 de candidaţi au întrunit condiţiile de participare la proba scrisă a examenului naţional de definitivare, conform legislaţiei în vigoare. Dintre aceştia, doar 68 de dascăli au obţinut note de 8 şi peste 8. Pentru a nu arăta situaţia reală din învăţământ, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a dat posibilitatea dascălilor să se retragă de la proba orală dacă, după vizualizarea subiectelor, constată că nu le pot onora. Astfel, locul notelor mici a fost luat de inscripţionarea cu „neprezentat” pe listele de examen în dreptul multora dintre dascăli, unii cu foarte mulţi ani la catedră.

23 de dascăli s-au înscris la disciplina limba şi literatura română, din care patru au absentat, iar şapte au primit note cuprinse între 8 şi 9,70. Din cei 20 de candidaţi înscrişi pentru un post de educator, cinci nu s-au prezentat, iar şase au obţinut note între 8,02 şi 9,10. Pentru definitivare în învăţământul preşcolar au candidat 11 dascăli, din care doi au absentat, iar patru au primit note între 8,03 şi 8,85.

Dascălii romaşcani printre promovaţi

Pentru disciplina educaţie fizică s-au înscris 15 candidaţi. Dintre aceştia, cinci au absentat, iar şase au luat note cuprinse între 8,20 şi 8,65. Note de peste 8 au obţinut şi doi profesori care, în anul şcolar trecut, au fost angajaţii şcolilor Bahna şi Pânceşti. Cea mai mică notă obţinută la această disciplină a fost 3,50.

Educaţia muzicală este disciplina la care alţi trei dascăli din Roman şi zona rurală au trecut cu bine examenul. Din cei 12 candidaţi, cinci au absentat, iar trei au primit pentru proba scrisă note între 8,3 şi 8,6. Cei trei dascăli au activat la şcoli din Roman şi Pildeşti.

Lucia Izabela Antonica, de la Centrul de Educaţie Incluzivă din Roman, a obţinut 9,70 la disciplina psihopedagogie specială.

Deşi la matematică s-au înscris opt candidaţi, şase nu au vrut să participe, iar din cei doi rămaşi doar unul a luat nota 8. La disciplina franceză s-au înscris nouă candidaţi, din care trei au preferat să nu participe. Un singur candidat a reuşit să obţină nota 8,15, ceilalţi vor trebui să aprofundeze materia. Cea mai mică notă obţinută la această disciplină a fost 3,30. Nu la fel de dezastruoasă este situaţia dascălilor de limba engleză. Din cei 11 candidaţi care au participat la proba scrisă, doi au stat pe tuşă, iar lucrările a cinci candidaţi au fost notate cu note între 8,07 şi 8,57. Cea mai mică notă a fost 3,87. Turism şi servicii şi zootehnie sunt disciplinele la care nu s-a prezentat niciun candidat.

Candidaţii nemulţumiţi de notele primite vor putea depune contestaţii la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25 – 26 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • cetatean 7 ani

    Proba orala poate ai dat tu , dar sa stii ca a fost vorba de proba scrisa pentru definitivarea in invatamant .

  • cetatean 7 ani

    Sunt si mai analfabeti care stau la catedra si fac pe marii profesori , mai ales acele ,,Profesoare,, din primar care au facut facultatea cu enterul sau cu hantzfrr iul si pe care domnul inspector Dimon le pune sa dea lectii acelor invatatoare care au luat numele de invatator pe dreptate su sunt foarte bune la catedra, dar te lupti cu niste neica nimeni de DISTINSE invatatoare vai PROFESOARE DE INV. PRIMAR.