HomeSocialEducatie

Dascălii din zona Roman fac naveta pe banii lor

Decontarea navetei dascălilor este prevăzută în două legi, însă cheltuielile de transport sunt suportate, în unele comune, integral sau parţial de dascăli.

Decontarea transportului cadrelor didactice este un subiect care aprinde spiritele în fiecare an.

Cum se va plăti naveta dascălilor ne spun chiar primarii din zona  rurală a Romanului. „Avem 20 de cadre didactice navetiste, care vin la şcolile din comună zilnic sau câteva zile pe săptămână. Din Roman până în satul Boghicea sunt 20 de kilometri. Cum abonamentul costă 160 de lei, şcoala plăteşte 60 de lei, iar Consiliul Local suma de 100 de lei. Și la elevi avem aceeaşi situaţie”, explică Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Anul trecut, administraţia publică locală de la Ion Creangă a cheltuit 35.000 de lei pentru transportul dascălilor la şcolile de pe raza comunei. „Operatorii de transport care au câştigat licitaţia măresc preţul abonamentelor şi, de multe ori, apar probleme în decontarea acestora. Costul unui abonament lunar este de 120 de lei până în comună, prea scump pentru distanţa Roman – Ion Creangă şi pentru condiţiile de transport pe care le oferă, în microbuze în care oamenii stau înghesuiţi”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Dascălii care îşi desfăşoară activitatea la unităţile de învăţământ din comuna Stăniţa au scos bani din buzunar pentru a ajunge la locul de muncă. „Avem promisiunea că, luna viitoare, vom avea banii pentru navetă. Autorităţile locale ne-au sprijinit întotdeauna”, a precizat profesoara Angela Cârlescu, directorul şcolii Gimnaziale din Stăniţa.

Nici dascălii care predau la şcolile din comuna Valea Ursului nu au primit bani pentru navetă. „În 2012 şi 2013, banii pentru decontarea transportului au fost asiguraţi până în luna iunie. După aprobarea bugetului vom primi şi noi banii pentru navetă. Cel mai probabil, aceste cheltuieli vor fi asigurate până la sfârşitul anului şcolar”, a spus profesoara Iuliana Spătariu, directorul Liceului Tehnologic din Valea Ursului.

În comuna Bîra, naveta dascălilor nu se mai decontează din anul 2008. Dascălii au recuperat banii în instanţă numai din perioada 2008 – 2009, iar de atunci numără banii care le mai rămân din salarii după ce scad contravaloarea abonamentului.

Legea bugetului de stat pe 2014 , în anexa 5, alineatul 5, că „se pot deconta cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanţei de 50 de kilometri şi în limita sumei de 26 lei/cadru didactic/lună pentru distanţa de trei kilometri. Pentru distanţele ce depăşesc trei kilometri, până la 50 de kilometri, suma de 26 lei/cadru didactic/lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru”. Această categorie de cheltuieli se realizează, spune legea, din economiile înregistrate de unităţile de învăţământ.

Potrivit articolului 276 din Legea nr. 1/2011, personalului didactic care nu dispune de locuinţă în localitatea unde este postul i se decontează cheltuielile de transport. Cele două acte normative precizează că plata navetei se asigură din finanţarea complementară a unităţilor de învăţământ.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Rares 10 ani ago

    Pai cum naiba ma sa fie bani pt . naveta profesorilor cand toti banii , primarii ii cara prin biserici si in investitii proaste???

  • prostul satului 10 ani ago

    Cara banii in biserici ca sa faca preotul campanie sa fie alesi , ca doar asta stiu ei sa faca (unii dintre ei mai fac si lucruri ,,bune,,)