Dărnicie de 69.000 de lei din bugetul local

Dimensiune text

La Primăria Roman s-au înregistrat numeroase cereri pentru sprijinirea financiară a unor lucrări sau evenimente. 13 dintre acestea vor fi dezbătute în şedinţa ordinară de Consiliu Local din această săptămână. Cele mai mari sume sunt pentru lăcaşuri de cult. 

Consilierii locali vor trebui să decidă, săptămâna aceasta, dacă sunt de acord să aloce 69.260 de lei din bugetul local pentru a sprijini 13 evenimente sau lăcaşuri de cult.

Se propune a se aloca câte 10.000 de lei bisericilor „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Vasile cel Mare”, „Isus, Bunul Păstor” şi „Sfânta Tereza”. Preoţii de la „Sfântul Nicolae” au nevoie de bani pentru demontarea şi turnarea unor trotuare de protecţie a temeliei bisericii, turnarea unui nou trotuar din beton armat şi confecţionarea unei rigole pentru colectarea şi îndepărtarea apei pluviale. La „Sfântul Vasile” se doreşte continuarea lucrărilor interioare: finisaje interioare, izolaţii, tencuieli, realizarea pardoselii, executarea picturii şi a mobilierului liturgic. Costul total al lucrărilor depăşeşte 20.000 de lei. Parohia romano-catolică „Sfânta Tereza” are nevoie de fonduri pentru înlocuirea totală a acoperişului bisericii; acesta este în stare avansată de degradare şi pune în pericol picturile şi tavanul. La biserica „Isus, Bunul Păstor” se lucrează la finisarea şi izolarea tavanului Bisericii, iar lucrările depăşesc ajutorul propus în proiectul de hotărâre.

Administraţia locală vrea să ofere 12.000 lei Parohiei „Ștefan cel Mare şi Sfânt”, pentru executarea lucrărilor şi documentaţia tehnică necesară pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi pentru plata lucrărilor efectuate la holul de intrare şi de finisare cafas.

Din bugetul local al Romanului speră să fie sprijiniţi şi patru sportivi legitimaţi la Clubul Bao Roman. Vlăduţ Andrei Agafiţei, Elena Burcaş, Cătălin Pavel şi Maria Cristina Leahu vor participa la Campionatul Mondial de Qwan Ki Do, ce se va desfăşura în perioada 2 – 5 aprilie, la Bruxelles. Pentru participarea la această competiţie mondială sunt necesare cheltuieli pentru transport, cazare, masă, echipament şi asigurare medicală în valoare totală de 9.900 de lei pentru fiecare sportiv, dar Federaţia Română de Qwan Ki Do suportă doar parţial costurile de participare la competiţie. Propunerea administraţiei locale este de a oferi câte 1.440 de lei fiecărui sportiv.

Fundaţia „Pro Mediu, Etno şi Viaţa” solicită un sprijin material şi logistic pentru susţinerea proiectelor de întreţinere a câinilor comunitari aflaţi în grija fundaţiei. Administraţia locală este dispusă să ofere 1.000 de lei acestei fundaţii. Tot 1.000 de lei ar fi şi ajutorul acordat lui Tit Tihon, pentru publicarea volumului în limba engleză „The astral city of Roman, the cosmopoetry”, de Tit Tihon şi Andrei Dorian Gheorghe.

Pentru o altă carte, din bugetul local există disponibilitatea alocării a 1.500 de lei. Este vorba despre volumul „Cinetică non-maxwelliană în plasmă” – ediţia bilingvă 2014, a lui Constantin Grecea, doctorand la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Aceeaşi sumă va fi oferită, cu acordul consilierilor locali, şi lui Alexandru Mihăilă, jurnalist şi scriitor, pentru romanul „Splendoarea paradisului”.

Ceva mai mulţi bani vrea Societatea Culturală „Roman Muşat”, pentru publicarea lucrărilor sesiunii de comunicări ştiinţifice din 30 martie, la împlinirea a 623 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Roman. Volumul se intitulează „Studia Romanensia XIII” şi va cuprinde lucrări ştiinţifice ce vor fi prezentate cu această ocazie. Suma propusă pentru a fi acordată este de 2.000 de lei. Tot 2.000 de lei ar urma să primească Forumul Tinerilor din România, reprezentat la nivel local de Diana Alexandra Toma şi Sergiu Șerban, pentru organizarea în bune condiţii a evenimentului Consiliul Local al Tinerilor „Raise Youth Voice”, ce va avea loc în perioada 8 – 10 aprilie, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, cu participarea a aproximativ 300 de tineri, de la diferite instituţii de învăţământ.

Și artistul local Ștefan Enăşel vrea să fie ajutat de Consiliul Local. El a cerut 9.000 de lei pentru editarea unui CD cu 30 de piese de folclor, într-un tiraj de 3.000 de bucăţi, dar suma propusă este de 2.500 lei.

Alocarea acestor bani depinde de votul consilierilor locali. Aceştia au posibilitatea să majoreze sau să micşoreze alocarea pentru o anumită cauză, dacă vin cu argumente. Sumele vor fi acordate doar după un vot pozitiv în Consiliul Local.COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • ROMASCAN 5 ani

  CUM SE DUC BANII ROMASCANILOR PE APA SAMBETEI,BINE CA A DAT BANI LA BISERICI( SARACII PREOTI N-AU BANI). DAR LA UN COPIL BOLNAV CARE ARE NEVOIE DE OPERATIE NU A DAT……….RUSINE.

 • As propune ca o mie de euro din bugetul local sa fie donati Institutului Cantacuzino pt a fi salvat si a avea vaccinuri pt copii nostri , ca bani pt biserici se tot dau de peste tot.Poate si biserica sa dea niste banuti pt a avea copii sanatosi.

  • Antena 3 5 ani

   Domnule George, 1000 de euro reprezinta 550 mc apa numai la noi la Roman, este o nimica toata pentru urbea noastra!
   Solutia este confiscarea averilor ilicite ,obtinute in timp de recesiune economica. Cu sumele recuperate la nivel national se pot ridica multe obiective tip Institut Cantacuzino

 • Un Romascan 5 ani

  Ce va supara dragi romascani? Platiti taxe si impozite degeaba .Trecetile la pierderi.Doar n-au intrat zilele in sac.Oricum mai aveti timp sa platiti petru campania „Primului Romascan” al urbei si a gastii di jurul lui mult si bine.

  • sam 5 ani

   bai.neqa caisa,actuale administratie este absolut in regula.ce vrei ,de fapt?

 • fane 5 ani

  Nu pot sa cred cat tupeu are Enasel!!!!!!!!!!!!!!

 • sam 5 ani

  Domnule primar ,intreaba-i pe popi ce fac cu banii luati si de e vii si de pe morti.!dar cu banii din afacerile invirtite de biserica ? bani care nu sunt impozitati(si uni si altii).