„Dacă pierdem proiectul, va trebui să dăm banii înapoi şi nu putem face asta fără să jumulim populaţia”

Dimensiune text

Amenințarea a fost făcută de președintele CJ Neamț, vineri, când a avut loc a treia ședință de analiză, din această lună, a lucrărilor  pentru alimentare cu apă și canalizare din Roman şi din comuna Săbăoani. Unele probleme țin de minima organizare de șantier. Riscul aplicării unor penalizări pentru întârzierea lucrărilor este iminent. Primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, a propus sancționarea constructorului.

 

O nouă şedinţă între reprezentanţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, ai companiei ApaServ, ai primăriilor Roman şi Săbăoani şi ai constructorilor implicaţi în lucrări în cadrul Master Planului pe apă şi pe canalizare a avut loc, vineri dimineaţă, la Primăria Roman.

Aceste şedinţe de informare şi analiză vor continua săptămânal, din cauza întârzierii cu care se implementează contractele de lucrări din cadrul Master Planului. Spre exemplu, săptămâna aceasta au fost realizaţi 342 de metri de conducte de canalizare, 12 cămine şi

20 de racorduri şi au început lucrările de montare a staţiei de pompare de la Agrana, care va deservi cartierul Danubiana. Numai că lucrările nu decurg deloc aşa cum au sperat autorităţile locale şi judeţene. „Aţi avut, în a doua zi de după şedinţă, un om cu un buldoexcavator şi ieri (n.r. – joi, 26 iunie) aţi mai adus patru oameni, pentru că ştiaţi că azi este analiza. Restul nu s-a mişcat nimic. Eu trec de două ori pe zi pe acolo. Aţi spus dumneavoastră că se fură staţia, dar patru zile nu a umblat nimeni la ea”, le-a spus Dan Manoliu, vicepreşedinte al CJ Neamţ, reprezentanţilor firmei Moldocor.

Aceştia au motivat că au o problemă: nu intră în containerul staţiei şi generatorul de avarie – care porneşte atunci când este întrerupere de furnizare a energiei electrice pe reţea. De aceea trebuie comandat un alt container. Dar au promis că, până pe 10 iulie, termină montajul şi că, de pe 10 iulie, vor începe lucrările în cartierul Petru Rareş. „Chem părintele să sfinţească, ca să meargă bine, să alunge dihonia”, a zis primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, când a auzit acest lucru.

La şedinţa de  vineri a fost prezentă şi Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani. Aceasta a confirmat că Moldocor nu a lucrat deloc la Săbăoani şi a atras atenţia asupra unor eventuale penalizări. „Am avut o lucrare de înfiinţare reţea de canalizare la Săbăoani cu InterAmal şi firma a primit o penalizare de 100.000 de lei, pentru că au întârziat cu lucrarea 30 de zile. Această penalizare a fost dispusă de Curtea de Conturi, în urma unui control”, a precizat Valeria Dascălu.

 

apa 01Lipsă de colaborare între constructor şi consultant

„Mai este o problemă şi la staţia de epurare. Acolo a crescut cantitatea de resursă umană pe şantier, sunt cam 40 de muncitori acolo, dar progresul este foarte mic. Chiar dacă a crescut numărul de muncitori, coeficientul de frecare a rămas acelaşi şi a crescut cantitatea de mentă”, a afirmat, ironic, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

„Da, e o problemă. Ieri (n.r. – joi, 26 iunie) a venit noul subcontractor, Carex Grup Bucureşti, şi a văzut starea şantierului. Dorim ca, până pe 1 iulie, să avem semnat contractul cu această firmă. Iar reprezentanţii acesteia ne-au garantat că, în şapte zile de la semnare, se vor organiza pentru a lucra. Suntem în întârziere, dar dorim să recuperăm. Am avut mari întârzieri din cauza subcontractorului iniţial – SCIM Constanţa. Au mai fost probleme cu aprobarea expertizelor de către consultant. Noi am avut un progres foarte lent şi pe partea de proiectare, dar, la fiecare revenire şi corecţie de proiect, ni s-au cerut alte cerinţe”, a motivat Iulian Strugariu, reprezentantul Passavant

„Situaţia este deosebit de dificilă, dacă pierdem proiectul va trebui să dăm banii înapoi şi nu putem face asta fără să jumulim populaţia. Nu mă interesează penalizările şi garanţiile, ci realizarea proiectului”, a adăugat Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

Reprezentantul consultantului a explicat, apoi, că expertiza pentru unele obiective din staţa de epurare a fost făcută incomplet, fără ca acestea să fie golite de nămol. Prin urmare, nu se ştie dacă obiectivele trebuie doar vopsite sau trebuie consolidate ca să reziste în timp. În replică, reprezentantul firmei a acuzat că „nu este o colaborare bună, constructivă” între consultant şi executant, executantul fiind blocat din cauza expertizelor foarte riguroase. Preşedintele CJ Neamţ le-a cerut celor doi să ajungă la un consens, pentru a nu periclita proiectul:”Doar o săptămână – două se va mai discuta în ritmul acesta. Apoi se va trece la sancţiuni”.

„Sunt un pic stupefiată de faptul că prea vă purtaţi cu mănuşi cu constructorii. Nu sunt nişte condiţii care trebuie respectate, nişte termene? Cred că ApaServ are 20% din vină. Constructorii au restul de vină. Ei au participat la o licitaţie, şi-au asumat termeni şi condiţii. Unde sunt acestea?”, a întrebat primarul Valeria Dascălu, după ce a ascultat dialogul între părţile implicate.

La finalul şedinţei, Culiţă Tărâţă a avut mai multe propuneri: extinderea analizei şi la celelalte contracte de lucrări, convocarea reprezentanţilor localităţilor în care se fac lucrări şi a reprezentanţilor ADI AquaNeamţ. Concluziile vor fi prezentate Consiliului de Administraţie (CA) şi Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) ale ApaServ. Ulterior, plenul CJ Neamţ va fi informat cu privire la măsurile luate de CA al ApaServ şi ADI AquaNeamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0