Cutremur în şcolile din Roman

Cutremur în şcolile din Roman

Dimensiune text

Vineri, 26 februarie, timp de un sfert de oră, în şcolile din Roman va fi cutremur. Nu în mod real, dar elevii şi profesorii vor fi instruiţi cu privire la măsurile ce se impun în cazul unui cutremur. Practic, exerciţiul constă în simularea unui cutremur de 7,4 grade pe scara Richter, cu o durată de 20 de minute.

Scenariul exerciţiului

Astfel, în intervalul orar 9.45 – 10.00, se va derula un exerciţiu de alarmare în caz de cutremur în toate instituţiile şcolare din municipiu şi cu acest prilej va fi acţionat sistemul de înştiinţare – alarmare publică.

Scenariul exerciţiului are în vedere următoarea situaţie: „În data de 26.02.2016, ora 9.45, în zona Vrancei s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7.4 grade pe scara Richter, cu o durată de 20 de secunde, care s-a manifestat în zona Nord-Est a Moldovei cu intensităţi de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. În judeţul Neamţ, efectele cutremurului au produs avarierea unor clădiri, a reţelelor electrice, de gaze naturale şi de telefonie.  În acest context, sub comanda personalului didactic şi cu sprijinul personalului auxiliar, în toate unităţile de învăţământ se vor aplica regulile de comportare pe timpul seismului, măsurile de protecţie specifice şi se va executa evacuarea în ordine a tuturor instituţiilor de învăţământ participante”, se arată în comunicatul autorităţilor.

Sunetul sirenelor electrice declanşează începerea exerciţiului, iar semnalul de alarmă la dezastre va fi transmis prin cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele (pe durata a două minute). Semnalul de încetare a alarmei va consta dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute.

Exerciţiul face parte din Campania naţională de informare şi pregătire a populaţiei „Nu tremur la cutremur”, urmărindu-se pregătirea personalului didactic pentru a conduce aplicarea regulilor de comportare şi a măsurilor de protecţie, pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur, precum şi pregătirea elevilor pentru aplicarea regulilor de comportare, pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur.

Acest exerciţiu se va desfăşura în toate unităţile de învăţământ şi la operatorii economici din judeţul Neamţ, vineri, 26 februarie.

Ziua porţilor deschise la Pompieri

În plus, după terminarea  exerciţiului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ îi aşteaptă pe elevi şi preşcolari la sediile detaşamentelor de pompieri din Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ, între orele 11.00 şi 15.00. Aici, cei care vor vizita unitatea vor afla sau îşi vor reaminti cum să se comporte în cazul în care sunt surprinşi de inundaţii, de un incendiu sau dacă au descoperit elemente de muniţie, pentru a se salva sau a nu se pune în pericol, precum şi unele măsuri de prim ajutor de bază, pentru a-i ajuta pe ceilalţi. De asemenea, elevii vor putea îmbrăca un costum de protecţie şi vor putea refula apă din autospecialele unităţii.

Pentru cei mici, cadrele Inspecţiei de Prevenire au pregătit filme educative legate de folosirea numărului unic de urgenţă „112″, iar cei mai mari vor avea ocazia să stingă un incendiu, folosind un stingător, sub atenta supraveghere a militarilor.COMENTARII

WORDPRESS: 0