Curtea de Conturi este dată în judecată de Primăria Roman

Un raport al Curții de Conturi relevă nereguli în activitatea Primăriei Roman. Experții Curții de Conturi susțin că în 2010 s-au făcut plăți fără existența unor documente justificative. Primarul Leoreanu a acționat în instanță Curtea de Conturi, sub acuzația că verificările au fost făcute neprofesionist și fără a lua în considerare toate documentele puse la dispoziția auditorilor.

 

 

Primăria municipiului Roman se judecă, la Curtea de Apel Bacău, cu experții Curții de Conturi a României.
Litigiul dintre cele două instituții a început în urma unui control desfășurat, în 2011, de Curtea de Conturi, cu privire la activitatea din 2010 a Primăriei Roman. Din raportul Curții de Conturi reiese faptul că Primăria Roman a efectuat patru plăți către diverși furnizori fără existența unor documente justificative.

Conform raportului Curții de Conturi remis redacției Ziarului de Roman, funcționari ai Primăriei Roman au acceptat la plată și decontat suma de 1.887,67 lei, însemnînd cantități de lucrări mai mari decît cele reale, la investiția „Modernizare artera Roman-Est, strada Cucutei – DJ207A – strada Plopilor”. Alți 80.000 lei au fost plătiți fără bază legală pentru lucrări privind „Refacerea infrastructurii afectate” în urma ploilor din perioada iunie – iulie 2010.

În alt caz, Curtea de Conturi a constatat erori aritmetice care au determinat supradimensionarea cantităților de materiale și, implicit, de lucrări de montaj, înscrise de proiectant și acceptate de către achizitor în caietul de sarcini, la investiția „Construire Bloc locuințe sociale (40 apartamente)”, în valoare de 253.887,88 lei. Alți 3.994,06 lei au fost plătiți, fără existența de documente justificative, către SC Consizo Serv SRL. Curtea de Conturi consideră o neregulă și în ceea ce privește plățile peste avansurile legale, care nu au fost recuperate din achiziționări de bunuri. Este vorba despre materiale achiziționate pentru lucrările la blocul de locuințe sociale, în valoare de 253.440,31 lei. Pentru materialele cumpărate cu acești bani au fost întocmite formal acte de custodie, dar acestea nu au fost recepționate în fapt.

Primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, susține că reprezentanții Curții de Conturi nu au ținut cont de toate documentele justificative, motiv pentru care a intentat proces Curții de Conturi: „Sîntem cu ei în litigiu. Unele dintre constatări au fost reglate cu furnizorii, cu constructorii. Cu alții sîntem în litigiu. I-am dat în judecată încă de atunci. După ce am rezolvat toate aceste probleme, am dat în judecată Curtea de Conturi la Curtea de Apel Bacău, din cauză că aceste constatări au fost făcute fără expertize, dar și fără a lua în considerare expertizele constructorilor„.

Curtea de Conturi a României a făcut publice rapoartele controalelor efectuate în perioada februarie – aprilie 2011, referitoare la activitatea unităților administrativ-teritoriale în anul 2010. Din totalul administrațiilor locale din județul Neamț, anul trecut au fost verificate 32 de entități. Astfel, experții Curții de Conturi au verificat activitatea Consiliului Județean Neamț, a Primăriei Roman, a Primăriei Piatra Neamț, a Primăriei Roznov, a altor 26 de primării rurale și a două societăți comerciale de interes local.

 

Vom continua să facem publice rezultatele controalelor efectuate de Curtea de Conturi în edițiile următoare ale Ziarului de Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!