Cursuri de lucrător în cultura plantelor și inițiere în zootehnie

Cursurile sînt organizate de Camera Agricolă Județeană, compartimentul Roman. Acestea sînt destinate tuturor celor care doresc să capete abilități de lucru în agricultură și să acceseze fonduri europene.

 

 

Camera Agricolă Județeană, compartimentul Roman – care funcționează în Camera 63, etaj II, în Primăria Roman – organizează, în luna februarie, un curs de lucrător în cultura plantelor, cu durata de trei luni. Cursul se poate desfășura cu minim 15 cursanți și maxim 25.
Solicitanții pot depune zilnic un dosar la Camera Agricolă din Primăria Roman, care trebuie să cuprindă următoarele acte: copie după buletin, copie după diploma de studii, adeverință de la medicul de familie, din care să rezulte că este apt pentru cursul respectiv, și o taxă de 200 de lei„, a precizat inginer Maria Caraiman din cadrul Camerei Agricole.

Cei care doresc să se inițieze în zootehnie o pot face tot prin intermediul Camerei Agricole Județene, care va desfășura un astfel de curs, cu durata de cinci săptămîni, după finalizarea cursului de lucrător în cultura plantelor.

Condițiile de înscriere sînt aceleași ca și în cazul celor care se vor înscrie la cursul de lucrător în cultura plantelor.

Pot urma aceste cursuri persoanele care au împlinit vîrsta de 18 ani, care locuiesc atît din mediul urban, cît și din mediul rural. Cursurile se vor finaliza cu un examen, pentru care absolvenții vor primi un certificat de calificare profesională recunoscut de Ministerul Educației.

Cele mai multe dintre persoanele care urmează aceste cursuri intenționează să acceseze fonduri europene.
Instabilitatea și lipsa locurilor de muncă îi determină pe oameni, în special pe cei tineri, să se orienteze spre agricultură. Sînt interesați de fondurile pentru dezvoltare rurală, în principal de măsurile 112 – «Instalarea tinerilor din mediul rural» și 141 – «Sprijinirea fermelor agricole de subzistență». Cei care își propun să acceseze fonduri prin măsura 112 pot face acest lucru numai dacă îndeplinesc anumite condiții, între care una dintre acestea reprezintă un element de noutate, dar care va descuraja mulți tineri. Este vorba de faptul că solicitantul trebuie să fie proprietar de imobil, ori, în cazul tinerilor, această condiție este dificil de îndeplinit. În ceea ce privește măsura 141, șansele de obținere a finanțării sînt mult ridicate, dovadă că au accesat acest program un număr mare de cetățeni din Roman și zonele limitrofe„, a spus Maria Caraiman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0