Cursuri de engleză pentru șomeri

AJOFM va organiza, în acest an, 37 de programe de formare profesională. În premieră, unul dintre cursuri va fi de comunicare în limba engleză. La cursuri se pot înscrie gratuit persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, indiferent dacă primesc sau nu indemnizație.

 

 

Șomerii nemțeni vor putea alege unul din cele 37 de proiecte de formare profesională pregătite pentru acest an de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Neamț. Noutatea acestui an o reprezintă un curs de comunicare în limba engleză. Dintre aceste programe, 18 sunt destinate șomerilor din zona Romanului, 15 șomerilor din zona Piatra Neamț, iar patru sunt adresate șomerilor din zona Tîrgu Neamț. Programele cuprind cursuri de calificare în meseriile de agent de pază și ordine, bucătar, confecționer – asamblor de articole textile, confecționer tâmplărie aluminiu și mase plastice, manichiurist – pedichiurist, instalator instalații tehnico-sanitare și gaze, lucrător în comerț, zidar, pietrar tencuitor, inspector resurse umane, operator introducere și validare date, dar și de comunicator în limba engleză, un curs nou introdus din acest an.

Planul de formare l-am stabilit atât în funcție de cerințele de pe piața muncii, cât și de propunerile făcute de cei aflați în căutarea unui loc de muncă în cadrul programelor de consiliere. Acestea sunt propunerile pe care noi le-am făcut. În funcție de bugetul care va fi alocat pentru programe de formare, vom ști cât putem realiza din acest proiect„, a spus Daniela Bârsete, coordonatorul centrului de formare din cadrul AJOFM Neamț.

La cursurile de formare pot participa în mod gratuit toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, aflate în evidența agențiilor locale, indiferent dacă sunt sau nu indemnizate. Conform legii, și alte categorii de persoane au posibilitatea de a se înscrie la cursuri: persoanele care nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ sau după satisfacerea stagiului militar, care au obținut statutul de refugiat sau altă formă de protecție internațională, care nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție. Gama de beneficiari ai cursurilor de formare gratuită mai cuprinde: persoanele încadrate în muncă, la revenirea din concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă, după pensionarea pentru invaliditate; persoanele care își desfășoară activitatea în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât indemnizația de șomaj și care sunt înregistrate la AJOFM. „În cursul anului trecut, au participat la cursuri în jur de 1.000 de șomeri, din care 417 s-au încadrat, apoi, în muncă. Monitorizarea se face timp de 12 luni de la data absolvirii cursurilor de formare„, a spus Daniela Bârsete.

Conform legii, șomerii care urmează gratuit cursuri de formare profesională au dreptul la abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire sau de decontarea biletelor de călătorie, în situația în care pentru acest traseu nu se eliberează abonamente. În situații speciale, în care distanța pe care se deplasează este mai mare de 50 de kilometri, șomerii beneficiază de cazare și masă. „Nu am avut astfel de situații în județ, în cursul anului trecut„, a mai spus Daniela Bârsete.


COMENTARII

WORDPRESS: 0