Cupa Gherăeștiului la oină, ediția a șaptea, un spectacol de calitate

Dimensiune text

La final, echipa veteranilor din comuna nemțeană a dat recital.

Sportul național este acasă în Gherăești. Un joc de oină între echipe cu tradiție te face să uiți, un timp, de fotbal și de alte jocuri de echipă în care pulsul îți crește mult peste medie. Poți vedea pase de cea mai înaltă calitate, forță, viteză și precizie.Sunt oameni care vin de la serviciu sau de la școală și care uită de oboseală și se joacă, binedispuși, lăsând deoparte problemele cotidiene.

Cupa Gherăeștiului 2015, jocuri frumoase

Trei echipe au participat în 2015 la ediția a șaptea a Cupei Gherăeștiului la oină, seniori, dintre cele cinci invitate. Stejarul Pârcovaci (județul Iași), una dintre echipele invitate, n-a mai venit la Gherăești. Unul dintre jucătorii de bază ai acesteia și soția lui au decedat într-un accident de mașină. Din respect, așa cum se cuvine, la începutul competiției de la Gherăești s-a ținut un moment de reculegere.

La întreceri au luat parte Avântul Vorona (Botoșani), Energia Râmnicelu (Buzău), Biruința Gherăești. S-a decis să se joace tur și retur, fiecare cu fiecare, șase meciuri, maximum.

Rezultate, cronologic: Gherăești – Vorona 21-12 (9-8), Râmnicelu – Vorona 23-14 (16-10), Gherăești – Râmnicelu 11-17 (7-6), Gherăești – Vorona 16-10 (12-2), Râmnicelu – Vorona 11-11 (6-7), Gherăești – Râmicelu 18-15 (6-10).

Clasament: 1. Gherăești (10 p), 2. Râmnicelu (9 p), 3. Vorona (5 p).

oina 3În primul meci al competiției organizată de Primăria Gherăești și Consiliul Local al comunei, echipa de oină din Gherăești, formată în majoritate de jucători juniori și condusă de antrenorul Ioan Chifan, Biruința a încheiat bine, 21-12 cu Vorona. A avut avantaj și la pauză, chit că la limită, datorită celor patru lovituri foarte bune la baston. În partea secundă, Vorona a prins un “baston” bun, cel de două puncte. Apoi, Mihai Mătălică și colegii săi au mers binișor pe atac și au țintit și lovit adversarii de șase ori, suficient pentru o victorie la scorul 21-12.

Energia Râmnicelu, cu jucători mai experimentați și mai în vârstă decât cei de la Biruința, au fost depășiți în prima jumătate a meciului de cei din Gherăești: 6-7. Un pic de poticneală specifică celor care-și închipuie că tinerețea și vivacitatea pot depăși experiența a făcut ca, după un meci foarte frumos, echipa din Buzău să învingă, clar și meritat: 17-11. Pauza, scurtă, a folosit jucătorilor din Gherăești care au câștigat meciul cu cei din Vorona, al doilea. Oiniștii din Botoșani au jucat foarte bine în jocul următor, cu Râmnicelu. Scorul de egalitate a fost unul care a avantajat echipa din Neamț, Biruința, în perspectiva clasării pe locul I.

În meciul decisiv pentru ocuparea locului întâi, Birunța trebuia să câștige cu Energia, ceea ce s-a șI întâmplat, dar nu fără emoții. A fost în apărare în prima parte a partidei, când a făcut șase puncte la baston. A recuperat în partea secundă, când a lovit de șase ori a câte două puncte, suficient pentru o revanșă care a adus-o în postura de câștigătoare a competiției.

Biruința Gherăești: Mihai Mătălică, Cosmin Roca, Cristi Gălățeanu, Alexandru Andrei, Ciprian Bartic, Ionuț Râtan, Emanuel Mihăluțe, Alexandru Bejan, Ionuț Bejan, Paul Bîrgăoanu, Emanuel Blaj, Paul Iștoc, Cosmin Năstase, Bogdan Bereșoaie. Antrenor: Ioan Chifan.

Energia Râmnicelu: Nicolae Calița, Constantin Pestrițu, Mădălin Damian, Vlăduț Anton, Marian Alexandru, Octavian Alexandru, Silviu Pârvulescu, Silviu Coman, Viorel Grigore, Marius Măcrineanu, Valentin Tudorache, Andrei Avram, Alexandru Corbu, Gabriel Ene. Antrenor: Constantin Iancu

Avântul Vorona: Ionuț Huțanu, Andrei Humeniuc, Florin Popovici, Marius Sulițanu, Ionuț Pârvu, Gabriel Azoiței, Andrei Mihalache, Cristian Bălan, Cătălin Roșu, Andrei Țugui, Tudor Ceobănașu, Ionuț Dănilă, Dragoș Scutelnicu, Ionuț Sulim, Ovidiu Pavel. Antrenor: Dumitriu Grigoruț Hetriuc.

Orgolii

Brigada Gherăești, rivală a Biruinței Gherăești, n-a participat. Pe scurt: “Nu am fost invitați. Acesta-i adevărul. Trebuia să ne trimită și nouă, așa cum a fost în cazul celorlalte echipe, invitație.”, a declarat Marian Tamaș (inițiator și conducător al clubului Brigada). Printre altele, Brigada Gherăești a încheiat turul campionatului național de oină al seniorilor pe poziția a treia. Biruința n-a participat la competiția din acest an a seniorilor. “Nu cred că trebuia să chem fanfara să vină și ei la Cupa Gherăeștiului. Competiția este organizată de primăria comunei, pe terenul nostru, într-adevăr. Se știa și am crezut că este de la sine înțeles că nu mai este nevoie de invitație. Ar fi fost bine dacă ar fi venit și Brigada. Erau mai multe echipe și competiția ar fi fost mai frumoasă”, a afirmat Adrian Andrei (liderul de la CS Biruința).

“Dacă mă tai, curge oină, nu sânge”

oina 2Cu o oră și ceva înainte de încheierea competiției Cupa Gherăeștiului ediția a șaptea, de pe marginea terenului se auzea: “Noi mai jucăm?”. Cei care strigau sunt cei din garda veche a oiniștilor din Gherăești. De duminică dimineață, se propusese ca, după finalul Cupei Gherăeștiului, să se desfășoare și un meci între old boys, o selecționată locală și una dintre jucătorii de la echipele din Buzău și Vorona . “Dacă mă tai, din mine nu curge sânge, curge oină. Cum să nu jucăm și noi? Imediat se rezolvă. Dacă echipa adversă n-are 11 jucători , îi împrumutăm”, a spus Mihai Gherghel, unul dintre marii oiniști ai echipei Biruința Gherăești.

Meciul a avut loc și veteranii de la Biruința au demonstrat că sunt tineri și vivace, la cei 66 de ani pe care-i are Gheorghe Apreutesei, în compania selecționatei Vorona-Energia. Au și câștigat, au lovit bine la baston, au alergat, au țintit și nimerit adversarul. Se săturaseră consătenii să sară garduri ca să recupereze mingile.

Old boys Biruința: Alois Benea, Robert Benea, Eusebiu Roca, Ionel Dîscă, Ionel Turculeț, Daniel Bereșoaie, Ionel Dancă, Gheorghe Apreutesei, Mihai Gherghel, Marius Androșcă, Eusebiu Enășoaie.COMENTARII

WORDPRESS: 0