Prima paginăSocial

Cumperi de contrabandă, lucrezi pentru hoți

Dimensiune text

Locuitorii oraşelor Piatra Neamţ şi Suceava au fost martorii unor capturi inedite de ţigarete. O scenetă de tip flashmob a sensibilizat publicul cu privire la flagelul comerţului illegal. Regiunea Nord-Est a ţării este cea mai afectată de piaţa neagră a ţigaretelor.

 

Peste 2.000 de persoane din Piatra Neamţ şi Suceava au luat parte la sceneta inedită, de tipul unui flashmob, organizată de Euromonitor Business Consulting Services şi fărăcontrabandă.ro, pentru a atrage atenţia cu privire la contrabanda cu ţigarete. Scenetele au avut loc vineri, la ora 19:00, în Suceava, şi sâmbătă, la aceeaşi oră, în Piatra Neamţ, în zone aglomerate, fără ştirea publicului, astfel încât reacţiile celor prezenţi să fie cât mai spontane. Actorii au simulat o captură de ţigarete în Suceava vineri, 27 iunie, în parcarea Iulius Mall, şi sâmbătă, 28 iunie, în zona punte Ștrand Tineretului din Piatra Neamţ,  cu ocazia Zilelor Oraşului.

contra 1Acţiunile au avut momente de suspans şi multe întorsături de situaţie, cu un final pe măsură, contrabandiştii fiind prinşi de forţele de ordine. Activările au reprezentat adevărate experienţe pentru comunitate, cu un impact emoţional puternic asupra celor prezenţi, care au avut ocazia să vadă pe viu o captură de ţigarete de contrabandă. Mai mult, unii dintre spectatori chiar au dorit să se implice, să intervină în prinderea infractorilor. Locul de desfăşurare a scenetelor a atras atenţia locuitorilor, un pachet de ţigări supradimensionat fiind expus în zonă, alături de o maşină secţionată plină cu saci de ţigarete, pentru ca publicul să înţeleagă cum sunt transportate produsele din tutun traficate ilegal.

Astfel, Euromonitor Business Consulting Services şi fărăcontrabandă.ro continuă seria de acţiuni menite să atragă atenţia populaţiei cu privire la efectele profund negative ale comerţului ilegal cu ţigarete asupra societăţii, acţiunile fiind parte a campaniei lansată în regiunea de nord-est a ţării. „Prin acest tip de acţiuni, dorim să tragem un semnal de alarmă, să le arătăm celor ce cumpără produse din tutun ilegale că susţin infracţionalitatea, să dezvăluim, într-un mod teatralizat, efectele negative ale contrabandei cu ţigarete asupra societăţii. Ne-am propus să informăm comunităţile locale cu privire la flagelul contrabandei şi să le arătăm, organizând sceneta chiar în stradă, în zone cu trafic pietonal intens, cât de aproape sunt contrabandiştii de viaţa noastră de zi cu zi. Oamenii trebuie să  înţeleagă că pot lupta cu infractorii alegând să nu cumpere următorul pachet de ţigarete de la ei”, au  apreciat organizatorii.

contra 2Regiunea de Nord-Est a ţării este cea mai afectată de piaţa neagră a ţigaretelor, care a atins, în această zonă, în luna martie 2014, 32,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor companiei Novel Research. Conform aceloraşi date, comerţul ilicit a crescut, de la 24,2% în luna ianuarie 2014, la 32,4% în luna martie a anului 2014. Potrivit Novel Research, 38,9% dintre ţigaretele de contrabandă sunt aduse din Ucraina, în timp ce 48,9% provin din Republica Moldova.

Evenimentul a avut şi o parte educativă, la final fiind împărţite flyere cu informaţii despre campanie tuturor participanţilor.

Acţiunile din Suceava şi Piatra Neamţ fac parte din strategia de comunicare a campaniei de amploare împotriva contrabandei cu ţigarete lansată în zona de nord-est a ţării de Euromonitor Business Consulting Services şi fărăcontrabandă.ro, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor, cu sprijinul JTI şi are la bază un concept creativ realizat de agenţia CAP, fiind implementată de agenţia de comunicare Pastel.

Campania se derulează în perioada mai-iulie, în judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Bacău, iar mesajul său – „Cumperi de contrabandă, lucrezi pentru hoţi. Deschide ochii, rămâi de partea legii” – este difuzat prin intermediul mai multor canale de comunicare.

COMENTARII

WORDPRESS: 0