Cum vor arăta noua Piață Mare și Hala Centrală

Cum vor arăta noua Piață Mare și Hala Centrală

Dimensiune text

 

Primăria municipiului Roman a inițiat, începând de marți, 19 decembrie, și până pe 12 ianuarie 2018, procedura de consultare publică a cetățenilor cu privire la planul urbanistic zonal (PUZ) pentru Zona Construită Protejată a Halei Centrale. Arhitecții administrației publice locale gândesc o reașezare a întregii zone, cu noi construcții, care să fie adaptate cerințelor moderne de comerț, dar care să se integreze și din perspectivă istorică-arhitecturală.

Hala Centrală, pusă în valoare

Hala Centrală, construcție monument istoric, adăpostește în prezent piața de carne, de brânzeturi-lactate și mici magazine ale producătorilor locali. Specialiștii atrag atenția că o nouă zonă de piață pentru producători pentru produse din carne, lactate, pentru meșteșugari şi flori – nu se putea dezvolta în vechea clădire din lipsa unui spațiu adecvat și a utilităților specifice.

„Această organizare urbană este dezvoltată haotic în spațiul existent dintre Hala Centrală, monument istoric și în jurul altor clădiri monument cum ar fi Casa Rollrich sau vechea sinagogă. Zona agresează prin amenajări provizorii. Spațiile nou construite cu blocuri de locuințe sau construcțiile cu valoare memorială sunt împresurate de aceste amenajări și construcții de garaje. În zonă circulația pe strada Sucedava este strangulată de accesul la spațiile de parcare insuficiente pentru piață, de lipsa spațiilor pentru pietoni, de accese secundare pe distanțe mici care fac aproape imposibilă circulația carosabilă pe această arteră de tranzit”, se arată în memoriul care să la baza întocmirii PUZ.

Comerț pe categorii de produse și parcări pentru public și comercianți

Specialiștii propun, astfel, realizarea unei circulații carosabile, având ca axă de tranzit strada Sucedava, care nu mai trebuie perturbată de accesul la parcajele din lungul străzii și de accesele la străzile secundare. Astfel, se propune realizarea unei legături pietonale la același nivel dintre Hala Centrală și piața nouă. De asemenea, se vor elimina anexele comerciale insalubre, amestecate cu accesul la spațiile de locuit din zona de contact a noii piețe cu blocurile de locuit.

„Zonificarea corectă pentru Piață – comerț producători, comerț cu produse din carne, pește, lactate – separat, conform legislației sanitare în vigoare, spații pentru produsele meșteșugărești, separat spații pentru legume – fructe, separat spații pentru piața de flori. Se vor crea anexe specifice pentru piață (grup sanitar, acces marfă, control sanitar marfă, depozitare marfă). Se vor crea parcaje de zi și în subteran pentru public, cu cel puțin 100 locuri. Se va crea o zonă de parcaje pentru producători, zonă separată față de cea a parcajelor pentru public”, se mai arată în document.

Zonă pietonală între Hală și Piață

Practic, între Hala Centrală și zona nou dezvoltată pentru piață circulația accesul se va face doar pietonal, iar circulația autoturismelor va fi permisă printr-un tunel. La cota coborâtă a străzii Sucedava, în dreptul Halei, se vor crea câte două zone de acces: una pentru aprovizionarea Halei Centrale (ce are subsol la aceasta cotă) și una pentru parcare și aprovizionare, cu grupuri sanitare pentru piața pentru producători și parcaje pentru public. Se vor realiza circa 50 locuri/parcaje pentru public, spații utilitare pentru acces marfă, depozitare marfă, grupuri sanitare pentru producători.

Arhitecții propun realizarea unei hale agroalimentare pentru producătorii de zi care să înglobeze piața existentă şi parcajul din partea de nord a amplasamentului. „Construcția va avea o suprafață construită de circa 2.650 mp și, conform studiului de volumetrie, va putea avea 2 sau parțial 3 niveluri. Spre sud față de această construcție se degajează spațiul spre Casa Rollrich și se pune în evidență fațada dinspre piață a acestei case. Spațiul liber dintre hala nouă și cea veche monument va fi organizat ca spațiu pietonal, cu spații verzi. În partea de sud-est al amplasamentului, actuala piață de legume/fructe se va dezafecta ea fiind înglobată în noua construcție realizată în partea de nord al amplasamentului. De asemenea se vor dezafecta construcțiile provizorii dinspre vest din strada Aprodu Arbore. Se va restaura Casa Rollrich, iar în fața acesteia se va organiza un scuar. Locul construcțiilor provizorii, insalubre dinspre strada Aprodu Arbore va fi luat de parcaje de zi pentru public (minim 40 locuri de parcare). Vor fi dezafectate toate construcțiile provizorii lipite de parterul blocurilor de locuințe din zonă, toate garajele din tablă, executate în construcții provizorii”, se mai arată în document.

Noul ansamblu va avea amenajată și o piață pentru flori, de circa 1.000 de metri pătrați, care se va situa pe zona din strada Sucedava spre zona construită cu rol pietonal se va realiza piața de flori, astfel încât noua piață să aibă „spre Hala Centrală o fațadă specifică pentru a pune în valoare Hala Centrală și Casa Rollrich (eventual vitrină cortină din sticlă) iar zonele laterale vor fi deschise, eventual protejate iarna cu panouri din sticlă amovibile”. Arhitecții dau posibil de realizat un nivel parțial la această piață de flori pentru comerțul meșteșugăresc.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate, cu privire la acest proiect, pot fi depuse până la data de 12 ianuarie 2018, la Biroul Unic din cadrul Primăriei Municipiului Roman sau pe adresa de e-mail: admpublica@primariaroman.ro.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • Opinie: reamenajarea pietei ar trebui sa aiba ca prim obiectiv protejarea cetateanului de preturi mari si de speculanti, care sunt multi in Piata.
  Astfel, trebuie asigurat accesul micilor producatori de a expune marfa la vanzare. Daca veti amenaja spatii limitate care se vor licicita de catre comercianti, atunci accesul producatorilor individuali va fi mult restrans.
  In acest mod comerciantii si speculatorii din piata vor putea ridica preturile la maximum in zona Pietei. Poate asta este scopul Primarului, de a recompensa sponsorii sai din campania electorala.
  Piata trebuie sa ramana in folosul cetateanului. Multe spatii disponibile pentru fermieri trebuie sa ramana disponibile la preturi mici pentru a incuraja micii producatori.
  Intelegem ca noua majoritate din CL Roman are nevoie de un nou Proiect, de o noua pusculita de generat comisioane pentru cei care detin puterea locala, dar, va rugam, mai cu perdea ca altfel va mirosi f. urat.
  Va rugam sa lucrati pentru cetatenii onesti si nu pentru profitul vostru de Grup.
  Cetateanu’ Kosticka

  • Ulise Smenarul 3 ani

   Mai nea kostika du-te bre la Lidl sau Kaufland ca aia nu-s speculanti. Toate preturile din piata sunt super ok . In piata functioneaza perfect mecanismul cerere-oferta ! Ce vrei sa faca primaria ? Sa scrie pe table cu creta preturile produselor ? E economie de piata kosticuta . Ceri cat vrei …
   Daca nu iti convine de actualul consiliu local ai rabdare ca situatia se va schimba . Acusica pun mana pe Roman super socialistii PSD-isti…
   Ei sunt corecti si vor impune preturi maximale la toate produsele , doar sunt socialisti !
   La viitoarele alegeri baga stampila mai adanc pe PSD nea kostica. Baga stampila si o sa ai toate la 50 de bani kila.

  • mama omida 3 ani

   Corect de acord!! noua schema de modernizare nu este decat o noua „trompeta ” pentru a mai scoate niste „zarzavat „!! parcarea etajata nu esta rentabila si se vede clar,cine si’a umplut buzunarele cu „studiu de fezabilitate”,pardon ,am vrut sa spun „specialistii” care au aprobat studiul ,ar trebui sa dea banii inapoi! Fostul primar a cheltuit banii degeaba cu „vizite de lucru” prin strainataturi ca n’a invatat nik…ar trebui sa modernizati sau sa imbunantatiti spatiile actuale sa nu mai inghete marfa pe tarabe,nici marfa si nici producatorii..”modernizare” nu inseamna doar cladiri luxoase,super parcari goale,trei copacei si multa reclama; ati reusit sa distrugeti „piata de vechituri” ca sunteti sensibili rau;peste tot in lume se organizeaza targuri de acest fel,pe cartiere,in piete ..dar se „organizeaza! noi le mutam la periferie ca „strica imaginea” ,avem nevoie de spatii pentru clientela,alte supermarketuri..sunt deja zvonuri ca toata zona din spatele Halei este cu „destinatie” ..si daca sunt zvonuri iaca ca a aparut si planul de „modernizare” !! sunteti jalnici!! si voi si psd ‘ul !

  • mama omida 3 ani

   ..si inca ceva !! sunt ani si ani de zile de cand „groapa ” arata ca dupa razboi !! promisiuni,promisiuni !! nik! acuma marim taxele la fraieri pentru salarii in primarie si pentru proiecte „faraonice” ..chiar sunteti jalnici!

   • ulisesmenarul 3 ani

    Carpusor a nenorocit „groapa” ! Cine vrei sa fie primar in locul lui Micu ? Ia numeste unul mai bun . Hai ca Micu mai e primar pana la toamna. Ia zi cu ce PSD-ist votezi ?
    Daca pune mana PSD-ul pe Roman va fi mult mai rau. Ai uitat de trecut ?

 • valeriu musat 3 ani

  100 DE LOCURI DE PARCARE E CAM PUŢIN, CHIAR DACĂ AR FI ÎN PLUS FAŢĂ DE CELE DIN ETAJATĂ, ÎN CONDITIILE ÎN CARE NU O SĂ SE MAI POATĂ PARCA PE STRĂZILE ADIACENTE… DEALTFEL, TREBUIE REGÂNDITĂ CHESTIA CU PARCĂRILE ŞI LA NIVEL DE ORAŞ, PENTRU CĂ MAŞINILE NU SE VOR ÎMPUŢINA