Cum vede Guvernul contorizarea individuală

Dimensiune text

Instalaţiile pentru separare trebuie suportate de utilizatorul individual. Costurile legate de instalaţiile din condominiu trebuie suportate la comun. Noua lege nu ne scapă de contorul de branşament.

În şedinţa de săptămâna trecută, Guvernul României a avizat favorabil propunerea legislativă a senatorului PSD de Neamţ Leonard Cadăr (foto), intitulată „Lege pentru modificarea şi completarea articolului 31 din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006”. Avizul favorabil dat de Executiv a venit la pachet şi cu unele amandamente, al căror rol este acela de a clarifica şi mai mult drepturile şi obligaţiile utilizatorilor şi ale operatorilor:

„Sunt consideraţi utilizatori individuali ai serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare şi persoanele fizice sau juridice din imobile tip condominiu care au executat, pe cheltuiala lor, branşamente proprii de apă potabilă, în amonte de contorul de branşament al condominiului. Noţiunea de amonte corespunde sensului de curgere a apei în instalaţii, dinspre operator spre utilizator”, este primul amendament al proiectului legislativ.

În alt amendament se precizează că „branşamentele proprii de apă se execută după obţinerea de utilizatorii individuali a autorizaţiei de construire eliberate de autoritatea administraţiei publice locale, în condiţiile legii privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, şi a avizului de branşare emis de operator”.

După terminarea lucrărilor, branşamentul propriu până la contor, inclusiv contorul se vor preda, cu titlu gratuit, autorităţii administraţiei publice locale. Contorul de branşament propriu se va amplasa în punctul de delimitare a instalaţiilor din punct de vedere al proprietăţii, care reprezintă şi locul în care se realizează efectiv furnizarea serviciului.

Contractul de furnizare servicii încheiat de operator cu utilizatorul colectiv (asociaţia de proprietari) se va putea rezilia numai cu acordul scris al tuturor proprietarilor, exprimat prin hotărârea adunării generale a asociaţiei, luată cu unanimitate de voturi şi după achitarea la zi a tuturor debitelor datorate către operator.

În funcţie de sistemul de distribuţie, specialiştii au impus reguli diferite. Astfel, în condominiile cu distribuţie verticală a apei va fi admisă încheierea de contracte cu utilizatori individuali dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: acordul scris al tuturor proprietarilor/chiriaşilor, montarea de contoare cu citire la distanţă, verificate metrologic la scadenţă. În toate proprietăţile individuale se montează, cu avizul operatorului, acelaşi tip de contor, iar certificatele metrologice emise se predau operatorului.

În condominiile cu sistem de distribuţie orizonatală a apei este admisă încheierea de contracte cu utilizatori individuali dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: acordul scris al tuturor proprietarilor, iar contorul se verifică metrologic la scadenţă, pe cheltuiala utilizatorului.

Obligaţiile utilizatorului vor fi să suporte proporţional cu cota parte indiviză cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparare a instalaţiilor comune de alimentare cu apă şi de canalizare, să cumperere, să verifice metrologic contoarele, să permită accesul pe proprietate a reprezentanţilor operatorului pentru verificări în cel mult 48 de ore de la solicitare, altfel factura se va calcula în sistem pauşal.

Printre obligaţiile operatorului se regăseşte şi un alineat care a provocat numeroase dezbateri: operatorul are obligaţia „să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branşamentul condominiului; diferenţa dintre consumul înregistrat de contorul de branşament şi suma consumurilor individuale se repartizează proporţional cu consumul şi se facturează individual”.

Cei mai mulţi cetăţeni doresc o modificare în sensul în care pe factură să fie trecut doar consumul individual, nu şi parte din diferenţa între consumul înregistrat la contorul de branşament şi celelalte consumuri individuale. Iniţiatorul proiectului legislativ consideră măsura una corectă, în anumite limite. „După ce am iniţiat proiectul, am discutat cu mai mulţi specialişti în domeniu. Aceştia mi-au explicat că există pierderi tehnice în condominiu, dar că acestea trebuie să fie nesemnificative, să tindă spre zero. Din păcate, este o practică a asociaţiilor de proprietari să pună oamenii la plată mai mult decât trebuie. Propunerea mea, completată de amendamentele Guvernului, oferă soluţii pentru fiecare variantă tehnică aleasă. Acum avem un vid legislativ, sper ca în următoarea sesiune parlamentară acest lucru să se schimbe”, a afirmat Leonard Cadăr, senator în Colegiul nr. 2. Parlamentarul a estimat că, cel mai devreme, propunerea poate deveni act normativ în prima jumătate a anului 2015.COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Domnule Senator,
  Probabil ca intentia d-tra privind initiativa legislativa de a modifica art.31 al b)din legea 241/2006 ce conditioneaza contorizarea si facturarea individuala a consumului de apa de obligatia ca toti locuitorii din codominiu sa fie de acord cu contorizarea si facturarea individuala a apei indiferent daca locuiesc in apaertamente siapartamentele sant nelocuite de ani de zile,in aceste conditii desigur nu se poate realiza solicitarea celorlalti locatari si initiativa d-tra. este laudabila si in acest sens este necesar modificarea articolului cu prevederea ca aceasta conditie sa aiba urmatorul text
  b)in baza hotararii locatarilor din codominiu cu jumatate plus unu din numarul total a locatarilor,iar cei ce nu doresc, consumul de apa sa fie facut pausal,tot cu contract individual.
  Consider ca aceasta este forma democratica de aplicat.
  Amendamentul trbuie sa fie clar la obiect si abrogarea tuturor legilor care fac referire la acest aspect.
  Domnule Senator,din prezentarea articolului reiese ca au si inceput„trepadusii„din jurul d-tra si cei din guvern sa demiteze initiativa cu fel de fel de adaugiri astfel ca din initiativa sa se aleaga praful,stiind ca acestia sant protectorii grupurilor de interese din acest domeniu si care isi apara interesele lor de grup si nici nu se gandesc la interesul populatiei ce spera intr-o viata civilizata ,in care sa plateasca numai ceeace consuma.
  Domnule Senator aratati tuturor parlamentarilor,guvernului cum Operatorii de gaz metan,energie electrica,au inteles si au aplicacontorizarea si facturarea individuala a utilitatilor iar firme de interes local distributia apei si evacuarea gunoiului menajer nu doresc acest lucru ,de unde reese interesul de grup in pacalirea populatiei cu fel de fel de regulamente de prostirea populatiei.
  Nu va lasati si duceti la capat initiativa pe care o promovati.
  Un pensionar indignat de afacerile subterane facute de unii operatori pe spatele contribuabilului.