Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Luni și marți: ploi, vijelii, grindină şi răcire accentuată a vremii
Cod galben de ger din 28 ianuarie pînă pe 3 februarie
Ger în toată țara, până la finalul săptămânii

 

prognoza-meteo-680x365Următoarele două săptămâni se anunţă, din punct de vedere meteorologic, relativ normale pentru această perioadă, cu variaţii de temperatură atât pe timpul zilei, cât şi noaptea, de câteva grade şi de la o regiune la alta, în timp ce ploile, în mare parte trecătoare şi moderate cantitativ, îşi vor face apariţia după data de 18 septembrie, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabile pentru intervalul 12 – 25 septembrie.

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vor exista variaţii semnificative ale temperaturii aerului. De la o vreme călduroasă în primele două zile, în care media regională a maximelor termice va fi de 30 de grade, iar cea a minimelor nocturne de 16 grade, în jurul datei de 15 septembrie se va ajunge la un regim termic normal pentru acea dată calendaristică, de 24 – 25 de grade. Ulterior, până la sfârşitul săptămânii, valorile termice vor creşte din nou, la o medie de 26 – 27 de grade a temperaturilor maxime şi în jur de 13 grade a celor minime. În cea de-a doua săptămână de prognoză, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne, vor marca o scădere uşoară şi treptată, în medie la nivel regional cu aproximativ două grade Celsius, apropiindu-se astfel de mediile climatologic specifice acestei perioade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în intervalul 18 – 21 septembrie, când se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Până la sfârşitul intervalului de prognoză doar pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe, trecătoare.

În Dobrogea, de la o vreme călduroasă în primele trei zile ale intervalului de prognoză, în care media regională a maximelor termice va fi de 27 – 29 de grade, iar a celor minime de aproximativ 18 grade, se va ajunge, în zilele de 15 şi 16 septembrie, la un regim termic apropiat de normalul acestei perioade, în urma unei scăderi de 5 – 6 grade. Până la sfârşitul săptămânii, valorile termice vor creşte din nou, iar vremea va redeveni caldă pentru a doua decadă a lunii septembrie, cu o medie de 25 de grade a temperaturilor maxime şi în jur de 16 grade a minimelor termice. Pe tot parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză nu vor fi modificări semnificative, valorile termice fiind în scădere uşoară de la o zi la alta, de la o medie regională a temperaturilor maxime de 24 – 25 grade la început, spre 21 – 22 grade la finalul intervalului, în timp ce media minimelor nocturne va scădea de la 16 la 14 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în intervalul 19 – 21 septembrie, când vor fi şi perioade cu ploi însemnate cantitativ, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză doar izolat vor mai fi ploi slabe şi trecătoare.

La munte, regimul termic nu va avea variaţii importante în decursul celor două săptămâni de prognoză, tendinţa fiind de scădere uşoară şi treptată, în special în a doua jumătate a intervalului, când valorile termice se vor apropia de mediile climatologic specifice perioadei, după ce în prima săptămână vor caracteriza o vreme caldă pentru cea de-a doua decadă a lunii septembrie. Astfel, maximele diurne vor varia de la o medie de 18 grade în prima săptămână spre 12 grade, în jurul datei de 24 septembrie. Temperaturile nocturne vor avea valori, mediate la scara întregii regiuni, de la 11 grade, la începutul intervalului, spre 4 – 5 grade la sfârşitul celor două săptămâni. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mai ridicată în intervalul 11 – 14 septembrie şi din nou după 17 septembrie, când se vor înregistra şi cantităţi de apă însemnate.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!