Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Cum va fi vremea de Florii și de Paști

 

prognoza-meteo-680x365Următoarele două săptămâni se vor caracteriza, din punct meteorologic, printr-un regim termic în general cald şi chiar canicular, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la 34 – 35 de grade în sudul ţării, ploi de scurtă durată fiind aşteptate în special după data de 7 august, conform prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru intervalul 1 – 14 august, publicată luni.

În Moldova, la începutul intervalului vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, pe arii extinse, în zonele de câmpie şi de podiş. Valorile termice diurne vor urca spre o medie regională de 35 de grade, iar cele nocturne vor fi de 19 – 20 de grade. În următoarele două zile, vremea se va răcori, astfel că până miercuri temperaturile vor reveni la valori normale pentru această dată, media pe întreaga regiune a maximelor se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar a minimelor va fi de 16 grade. O nouă încălzire a vremii, cu 5 – 6 grade la temperaturile diurne şi cu 3 – 4 grade la cele nocturne, se va produce până la finalul primei săptămâni. În cea de a doua săptămână, regimul termic nu va avea variaţii importante, dar se va situa peste cel normal pentru prima decadă a lunii august, cu o medie a maximelor de 31 – 32 de grade şi a minimelor de 17 – 19 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi mai mare pe data de 2 august, când vor cădea averse mai frecvente şi, izolat, vor fi cantităţi de apă mai importante. În a doua jumătate a primei săptămâni de prognoză şi pe parcursul celei de a doua, regimul pluviometric va fi deficitar, deoarece ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ, se vor semnala doar izolat.

În Dobrogea, vremea va fi călduroasă aproape pe tot parcursul celor două săptămâni, cu medii ale maximelor diurne de aproximativ 32 de grade la începutul intervalului şi din nou în intervalul 6 – 8 august şi de 31 de grade între 9 şi 14 august. O uşoară scădere a regimului termic, spre o valoare medie de 29 de grade, va avea loc doar între 3 şi 5 august. Temperaturile minime vor fi de 22, în medie, pe aproape tot parcursul intervalului, uşor mai scăzute, spre 20 de grade, între 4 şi 6 august. Regimul pluviometric va fi în general deficitar şi doar pe arii restrânse şi trecător vor fi averse, cel mai probabil în jurul datei de 3 august.

La munte, luna august va debuta cu vreme caldă și temperaturi maxime medii în jurul a 23 de grade, dar în zilele de 2 și 3 august regimul termic va marca o scădere, iar valorile termice diurne se vor situa în jurul a 17 – 18 grade. Un nou proces de încălzire va determina, ulterior, creşterea maximelor diurne spre valori de 20 – 22 de grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză nu vor mai avea variaţii importante. Temperaturile minime nocturne vor fi de 12 – 13 grade, în medie și doar pe 2 și 3 august vor scădea spre valori medii de 10 grade. În primele trei zile ale intervalului, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și pe arii relativ extinse vor fi averse, iar local se vor înregistra cantităţi de apă mai importante. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi de scurtă durată și în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare după data de 7 august.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!