Cum va arăta Casa Celibidache, de un milion de euro

Cum va arăta Casa Celibidache, de un milion de euro

 

Casa CelibidacheProiectul privind reabilitarea şi modernizarea Casei Celibidache, imobil înscris în lista monumentelor istorice ca şi Casa Vornicului Done, a fost finalizat de autorităţile locale. Costurile acestor lucrări se ridică la aproape un milion de euro, proiectul urmând a fi depus pentru accesarea de fonduri europene, în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Prin acest proiect, Casa Celibidache nu va fi doar restaurată, ci va fi şi modernizată, eventual recompartimentată. Astfel, la parter va fi amenajat un complex expoziţional dedicat tradiţiei locale, compus din sală de conferinţe şi spaţii de expunere, structurate astfel încât să găzduiască expoziţii reprezentând tradiţia locală în locuire şi muzică (obiecte casnice, covoare, broderii, costume naţionale, instrumente populare, obiceiuri ale locului), dar şi expoziţii de icoane vechi sau carte bisericească. La etaj vor fi amenajate spaţii dedicate compozitorului şi dirijorului Sergiu Celibidache, însemnând o sală de audiţii – atât pentru manifestări etno-culturale, cât şi pentru muzică de cameră, astfel că se vor proiecta echipamente care să asigure acustica adecvată -, şi un spaţiu-muzeu, unde se vor expune fotografii, obiecte şi documente ale marelui muzician, pe panouri şi în pupitre.

Proiectul este estimat a costa 4.238.529,20 lei (inclusiv TVA). Municipiul Roman va participa cu o cofinanţare în cuantum de 77.262,89 lei. Numai dotările vor costa 517.488 de lei.

Clădirea a fost pusă în siguranţă în regim de urgenţă, în urmă cu doi ani, prin montarea unor tiranţi metalici la nivelul parterului şi etajului. Proiectul va fi depus în parteneriat cu Ministerul Culturii, având şanse mai mari pentru a primi finanţare, având, practic, „sigiliul” statului, chiar dacă Ministerul nu va participa cu nimic la finanţare.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0