Cum se va fluidiza traficul pe strada Cuza Vodă – bulevardul Roman Mușat

Cum se va fluidiza traficul pe strada Cuza Vodă – bulevardul Roman Mușat

Dimensiune text

 

Eliminarea indicatorului „verde intermitent” de la semaforul de pe bulevardul Roman Mușat (zona Bisericii Precista Mare) ce permitea accesul către strada Alexandru cel Bun (înspre Arhiepiscopie) a stârnit o serie de nemulțumiri în rândul unor conducători auto. Deciziile ce privesc modul de desfășurare a traficului rutier în oraș sunt luate de comisia de circulație, din care fac parte și polițiști de la Rutieră. Deși conducătorii auto au obligația de a fi atenți la toate indicatoarele rutiere, primarul Lucian Micu le dă dreptate și celor care s-au supărat că măsura de eliminare a „verdelui intermitent” nu a fost comunicată din timp.

„Eu, personal, nu am participat și nu particip de regulă la aceste ședințe ale Comisiei de Circulație, îmi propun, însă, pe viitor, să îmi fac timp să particip și eu, pentru că sunt luate decizii care afectează circulația pe raza municipiului Roman și, dacă ar fi ceva ce am să reproșez Comisiei, e faptul că nu au comunicat cum trebuie aceste modificări, nu au fost aduse la cunoștința opiniei publice, în primul rând, prin toate mijloacele pe care noi le avem la dispoziție – și cred eu că este lucrul care deranjează cel mai tare, chiar dacă deciziile care se iau acolo se iau împreună cu specialiști, cu reprezentanți ai Poliției naționale, și au rolul de a fluidiza și de a crea un trafic în condiții de siguranță. Consider că toți conducătorii auto trebuie să înțeleagă faptul că siguranța traficului trebuie să fie pe primul loc și sunt convins că ne dorim cu toții să avem cât mai puține accidente rutiere pe raza municipiului Roman și, bineînțeles, și ambuteiaje cât mai puține. Decizia de a se renunța la verdele intermitent în acea intersecție a venit din partea Comisiei de circulație argumentele au venit din partea reprezentanților Poliției Rutiere de la Roman”.

Edilul spune că pentru fluidizarea traficului pe Cuza Vodă, comisia de circulație nu a agreat soluția amenajării unui sens giratoriu: „O propunerea a mea a fost de realizare a unui sens giratoriu în zonă. La nivelul Comisiei de Circulație, însă, nu s-a identificat ca fiind viabilă o astfel de propunere, în condițiile în care întreg traficul în scuarul de la hotel ar fi creat ambuteiaje. Soluția convenită până la urmă a fost aceea de extindere cu o bandă a ieșirii din strada Cuza Vodă către bulevardul Roman Mușat, lucru care se va întâmpla în primăvara anului viitor.

Comisia de circulație stabilește și sensurile unice din oraș. Anul acesta, introducerea sensului unic pe strada Ion Ionescu de la Brad sau schimbarea timpilor de la semaforul de la Gară au produs, inițial, disconfort în trafic, însă, în timp, conducătorii auto s-au obișnuit cu noile reguli impuse de autorități, în condițiile în care numărul autoturismelor este într-o continuă creștere.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 9 luni

    Ce bine-ar fi fost daca n-ar fi existat acolo asa-numitul „bloc cu bulina”, amplasat anapoda atat in raport cu intersectia, cat si cu ansamblul istoric din jur ! Calea de acces in oras dinspre Bucuresti nu ar mai fi fost atat strangulata in acel punct, pentru amenajarea intersectiei respective ar fi existat mai multe posibilitati, ca sa nu mai vorbim despre reconstituirea macar partiala a vechii piete publice a Romanului, cu deschidere spre vechea Episcopie si chiar Mitropolie a Tarii de Jos , de pe dealul Cetatii Vechi, a lui Roman I, primul stapanitor al Tarii Moldovei din munte pana la mare si de mai buna punere in valoare a celor doua emblematice monumente istorice ramase in acel loc, Biserica Precista Mare si cladirea Bibliotecii George Radu Melidon(Casa Ioachim), ambele remarcabil restaurate. Poate ca toate acestea s-ar fi putut realiza daca, in loc de atat de costisitoarea consolidare, acel bloc ar fi fost demolat, reconstruit in alta parte, iar intreg ansamblul regandit si repus in valoare, eliminandu-se astfel macar una dintre gravele erori comise in perioada comunista in acel loc atat de incarcat de istorie si nu numai(a se vedea, in apropiere, modul in care s-a inteles sa fie integrata intre noile blocuri, intre care, chiar langa ea, un mastodont numit acum „blocul albastru”, casa natala- monument istoric a lui Sergiu Celibidache). Nimic de mirare insa, daca avem in vedere faptul ca ceea ce s-a inceput atunci, s-a continuat dupa 1989 si se continua si astazi, in atatea locuri si sub atatea forme, din centru si pana la vechile stradute cu case traditionale, pline de farmec si atat de caracteristice si chiar pana la malul Moldovei, din care doar departe, spre varsarea in Siret, mai putem regasi cate ceva din atmosfera evocarilor lui George Radu Melidon, ale Otiliei Cazimir, ale lui Sergiu Celibidache sau chiar din aceea a propriilor amintiri.