Prima paginăActualitate

Cum se restituie taxa auto fără acțiune în instanță

Dimensiune text

Procedura care va permite proprietarilor de maşini să ceară restituirea integrală a vechii taxe auto, fără a deschide o acţiune în instanţă, a fost publicată recent în forma unui proiect de ordin.

În data de 3 septembrie 2015, prin Ordonanţa Guvernului 40/2015, s-a stabilit că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă. Până la acel moment, legislaţia prevedea că se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu.

Pentru ca proprietarii de maşini să poată cere efectiv banii înapoi de la stat, era nevoie de o procedură de restituire, emisă de Fisc şi de Ministerul Mediului, care a fost lansată în dezbatere publică spre sfârşitul lunii decembrie.

Aşa cum scrie în proiectul de ordin comun, pentru restituirea vechii taxe auto (actualizată cu indicele preţurilor de consum) şi a dobânzilor aferente (calculate până la data plăţii integrale), contribuabilii vor trebui să depună la organele fiscale competente o cerere şi anumite documente.

„Contribuabilul care a achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule poate solicita restituirea acesteia şi a dobânzilor calculate până la data plăţii integrale prin depunerea, la organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unei cereri (…). Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului”, scrie în document.

Cererea va putea fi depusă cel târziu până în data de 31 decembrie 2020, la organul fiscal la care persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere sunt înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe, ori la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana fizică.

Pe lângă cererea de restituire, proprietarii de maşini vor trebui să mai depună actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia (copie), documentul care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se va face în baza informaţiilor deţinute de autorităţi) şi cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original şi copie).

Cererile de restituire vor fi soluţionate în cel mult 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii vor fi informaţi asupra acestui aspect în maximum zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi. Restituirea banilor se va face într-o perioadă de cinci ani de zile.

Vor putea să ceară restituirea doar persoanele care au plătit taxa auto înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu, şi anume în perioada 2007 – martie 2013.

Cererile de restituire vor putea fi depuse abia după ce procedura va fi aprobată şi publicată în Monitorul Oficial.

COMENTARII

WORDPRESS: 0