Cum să ne protejăm de caniculă

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. Spitalul a creat un stoc special de medicamente pentru perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.

 

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii vă sfătuiesc să consumați în fiecare zi cît mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încît temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decît temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vîrstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. De asemenea, păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sînt în vîrstă sau cu dizabilități, interesîndu-vă de starea lor de sănătate. Medicul Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, a declarat că la farmacia spitalului s-a creat un stoc separat de medicamente destinate combaterii efectelor caniculei, stoc în valoare de 25.000 de lei, ce va fi suplimentat periodic.


COMENTARII

WORDPRESS: 0