Cum să beneficiați de dispozitive medicale gratuite

Dimensiune text

Sute de oameni sunt pe listele de așteptare pentru o proteză sau un scaun cu rotile.

 

 

Pentru primele două luni din acest an, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a alocat 411.000 de lei la capitolul dispozitive medicale gratuite. Bugetul, extrem de mic, la fel ca și în alți ani, a făcut ca sute de pacienți să fie trecuți pe o listă de așteptare pentru aceste dispozitive. Persoanele care au nevoie de o proteză auditivă sau de un scaun cu rotile trebuie să se prezinte la CAS Neamț cu un dosar care trebuie să conțină mai multe documente. În primul rând, pacienții trebuie să completeze o cerere tip, disponibilă și pe site-ul www.casnt.ro. Apoi, dosarul trebuie să mai conțină prescripția medicală eliberată de un medic specialist aflat în relații contractuale cu CAS Neamț, valabilă 30 de zile de la data eliberării (original și xerocopie). Aici se specifică: denumirea și tipul dispozitivului medical din Lista de dispozitive medicale; faptul că deficiența organică sau fiziologică nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de mudurincă sau sportiv; medicul specialist nu reprezintă interesele nici unui furnizor de dispozitive medicale; numele casei de asigurări de sănătate și numărul de contract al medicului de specialitate cu casa de asigurări de sănătate.

La dosar se mai adaugă o xerocopie după buletin/carte de identitate (două xerocopii pentru proteze ORL); o xerocopie după certificatul de naștere, pentru copiii sub 14 ani; dovada calității de asigurat, după caz (cupon de pensie, adeverință de salariat, adeverință de elev/student pentru vârsta peste 18 ani, adeverință de șomaj, adeverință de ajutor social, certificat de încadrare într-un grad de handicap).

Pentru dispozitivele de protezare în domeniul ORL (proteze auditive), se va depune și audiograma tonală și vocală, eliberată de un cabinet medical acreditat (original și xerocopie). Pentru dispozitivele de protezare stomii și incontinență urinară (saci, pungi, sonde), prescriptia medicală poate fi facută pentru maxim 90 de zile. Pentru protezarea vizuală – implant cu lentile intraoculare, pescripția medicală trebuie însoțită de biometria eliberată de o clinică de specialitate sau de un serviciu specializat autorizat și acreditat.

În cazul fotoliilor rulante, acestea se vor acorda asiguraților pe o perioada nedeterminată sau determinată – prin închiriere. Aparatele pentru administrarea continuă cu oxigen se vor acorda pe o perioadă determinată, prin închiriere.COMENTARII

WORDPRESS: 0