HomeSanatate

Cum poți beneficia de asigurare medicală fără a plăti contribuții

Dacă un membru al familiei este angajat cu acte în regulă, atunci el îşi poate lua în întreţinere mama, tata, soţul sau soţia, care va deveni coasigurat şi va beneficia de servicii medicale gratuite.

Asigurarea medicală este o condiţie esenţială pentru ca o persoană să poată beneficia de toate facilităţile medicale din sistemul sanitar. Există, însă, mai multe situaţii în care legea permite coasigurarea dacă persoana în cauză nu obţine niciun fel de venituri personale, dar are în familie un membru care îşi poate asuma întreţinerea sa.

Astfel, o persoană care plăteşte contribuţia la sănătate, dacă doreşte să coasigure un membru al familiei, respectiv mamă, tată, soţ sau soţie, care nu obţine venituri, trebuie să dovedească faptul că are venituri şi că plăteşte asigurarea de sănătate către stat.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, „persoanele neasigurate, respectiv soţul, soţia, mama sau tatăl, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, sunt coasiguraţi şi îşi păstrează calitatea de asigurat şi dreptul de a beneficia de servicii medicale gratuite şi decontate, atât timp cât persoana respectivă plăteşte asigurarea de sănătate. Coasiguraţii nu pot avea, la rândul lor, coasiguraţi. Persoanele enumerate mai sus pot deveni coasigurate în momentul în care angajatorul persoanei asigurate îşi dă acordul la ANAF, prin declaraţia 112”.

În caz concret, dacă este vorba despre coasigurarea soţiei, aceasta trebuie să solicite de la Administraţia Financiară o adeverinţă din care să rezulte că nu are niciun venit. Pasul următor este ca asiguratul, respectiv soţul, să îşi asume responsabilitatea că îşi ia soţia în întreţinere, urmând să îşi anunţe angajatorul, care va transmite acest lucru către ANAF. Mai apoi, după ce Administraţia Financiară îşi transmite baza de date reactualizată către Casa de Asigurări de Sănătate, persoana care va deveni coasigurată se va deplasa la CAS cu adeverinţa din care reiese că nu obţine venituri, o copie după actul de identitate şi una după actul de căsătorie, după care i se va elibera o adeverinţă de asigurat. Această adeverinţă va avea o valabilitate de trei luni de zile, timp în care persoanei coasigurate i se va tipări un card naţional de sănătate, pe care va trebui să îl prezinte de fiecare dată când va beneficia de un serviciu medical gratuit.

Comentarii

WORDPRESS: 0