Cultura este promovată de fiii satelor

Dimensiune text

Actorul Gheorghe Dănilă, originar din comuna Poienari, este un nume consacrat în teatrul românesc. Arta creștină și ceramica de Cucuteni sunt promovate de preotul Florin Aurel Țuscanu într-un muzeu al satului, la Moldoveni.

 

Foto: Muzeul satului Moldoveni

 

Profesioniști din domeniul culturii sau doar pasionații de promovarea acesteia au avut ca punct de plecare satul românesc. Unii au recunoaștere în țară sau chiar în străinătate, alții au considerat ca o datorie transmiterea valorilor locale. Și unii, și ceilalți vor să lase în urma lor un semn. Emoțiile cu care vorbesc despre vârsta copilăriei sau despre propriile realizări demonstrează că, oriunde s-ar afla fiecare, amintirea locurilor natale revine cu mai multă insistență în anii deplinei maturități.

 

Actorul Gheorghe Dănilă pomovează valorile teatrului românesc

 

actor Gheorghe Danila 0104Actorul Gheorghe Dănilă (foto), de la Teatrul de Comedie din București, are rădăcini în comuna Poienari. „Am vrut dintotdeauna să devin actor”, spunea hotărât actorul într-un interviu acordat cotidianului „Ziarul de Roman”. Născut în anul 1949, a urmat clasele primare în comuna Poienari, iar cele gimnaziale în cadrul Școlii nr. 1 din Roman. Primii pași în arta teatrală i-a făcut chiar din timpul liceului, participând la diferite manifestări artistice, care au trezit în sufletul tânărului de atunci dorința de a pătrunde în lumea artistică, de a-i afla tainele nebănuite și de a aprofunda un domeniu pentru care simțea o atracție deosebită. Participarea constantă în spectacole susținute la Casa de Cultură a fost remarcată de profesorii liceului, care, chiar dacă au crezut în talentul copilului lor, au încercat să-l îndrume spre alte domenii, cum ar fi medicina sau spre o carieră militară.

Gheorghe Dănilă a lăsat în orașul de pe Moldova amintirile copilăriei și adolescenței sale, pe care acum le retrăiește doar cu sufletul. „Am fost corigent la fizică chiar în anul în care se construia casa noastră”, spune actorul. Părinții lui Gheorghe Dănilă, cadre didactice, nu au putut influența nicidecum hotărârea tînărului. „Am fost un nonconformist și, de aceea, părinții au fost nevoiți să-mi asculte dorința”, spune actorul.

Gheorghe Dănilă a absolvit Institutul de Arte Teatrale și Cinematografice din București, secția actorie, clasa profesor Octavian Cotescu. Odată cu absolvirea facultății, în 1975, rolurile, turneele și premiile obținute aveau să fie o încununare a talentului, dăruirii și seriozității cu care a construit fiecare rol, atât la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, dar, mai cu seamă, la Teatrul de Comedie din București. „Să spun care dintre roluri îmi este mai drag? Ar fi ca și cum ar trebui să aleg între cei doi copii ai mei, și asta ar fi imposibil”, spune actorul.

Gheorghe Dănilă a interpretat zeci de roluri în țară și în afară. Actorul a putut fi văzut de telespectatorii romașcani pe micile ecrane în serialul „Secretul Mariei”, unde a interpretat rolul comisarului Dumbravă. El va putea fi văzut, pe 27 martie, în spectacolul „Bani din cer”,  care face parte din proiectul „Teatru TV” lansat de Antena 1, în care va juca alături de actorii George Mihăiță, Virginia Mirea, Mihai Bendeac, Eugen Racoți și Șerban Georgevici.

 

Muzeul satului din Moldoveni, înființat de preotul Țuscanu, împlinește zece ani

 

Preotul Florin Aurel Țuscanu este originar din comuna Moldoveni. „La puțin timp după instalarea mea ca preot, în anul 1991, m-am gândit să înființez un muzeu prin intermediul căruia să promovez valorile locale. În anul 2000, ministrul Culturii din acea vreme, Răzvan Theodorescu, mi-a recomandat să mă implic în acest proiect de înființare a unui punct muzeistic, fiind și implicat în activitatea de cercetare ca proaspăt doctorand. Participând la multe activități științifice ale muzeelor din Moldova, am observat criteriile după care este organizat un muzeu, de la modul de expunere la microclimat și sistem de siguranță. Trebuie să recunosc că la amenajarea punctului muzeistic de la Moldoveni am primit susținere din partea muzeelor din Bacău, Piatra Neamț și Roman. Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» din Bacău a donat viitorului muzeu din Moldoveni vitrinele care adăpostesc tezaurul comunei”, a precizat preot protopop Florin Aurel Țuscanu.

Muzeul a fost conceput pe două secțiuni: arheologie și artă creștină. Expoziția cuprinde obiecte prețioase pentru istoria localității și a zonei, începând cu vestigii arheologice (ceramica de Cucuteni – 3000 î.Cr.), obiecte de cult de la vechile biserici de lemn, cărți vechi bisericești, icoane pe lemn ce datează din secolul al XVIII-lea, o catapeteasmă și o ușă împărătească provenind din zona Ghidion, trei clopote din anul 1731, care au aparținut vechilor biserici ale satului, argintărie, broderii, precum și două pietre funerare care datează de la 1591, descoperite la marginea satului Moldoveni. Unul dintre clopote provine de la vechea biserică din lemn, mistuită de flăcări în februarie 1934.

„Muzeul a fost amenajat lângă biserica «Sfântul Nicolae» din Moldoveni. Am reușit să deschid muzeul într-un moment important pentru localnici, când satul Moldoveni, fost Porcești, sat de răzeși din timpul lui Ștefan cel Mare, împlinea, la 27 iulie 2003, 555 de ani de atestare documentară. În acest an se împlinesc zece ani de la înființarea muzeului din satul Moldoveni. Ca fiu al satului, vreau să marchez cei zece ani de existență ai muzeului și 565 de ani de la prima atestare documentară a satului printr-un volum intitulat «File de istorie», care va fi lansat la zilele comunei Moldoveni, pe 15 august”, afirmă preotul Țuscanu.COMENTARII

WORDPRESS: 0