Culorile în bucătărie au o influență mare asupra apetitului alimentar

Culorile în bucătărie au o influență mare asupra apetitului alimentar

Dimensiune text

 

 

Specialiștii în domeniul nutriției și al psihologiei consideră că este foarte important ce culori alegem pentru diferite obiecte din bucătărie sau pentru spațiul unde mâncăm, deoarece ele ne pot îmbunătăți starea de spirit și ne pot afecta apetitul alimentar. Culorile ne afectează starea emoțională, ne transmit sentimente pozitive, negative, de fericire, de tristețe, ne pot face să fim mai relaxați sau din contra mai nervoși, să mâncăm mai mult sau mai puțin.

Designul și culorile ustensilelor de bucătărie contează foarte mult, la fel și culorile ingredientelor din preparatele culinare.

Farfuriile albe sunt elegante și la modă, dar se spune despre alb că reduce pofta de mâncare. Alte culori care pot inhiba pofta de mâncare sunt rozul și verdele-fistic, le pot folosi cei care vor să slăbească sau să mănânce mai puțin pentru a putea scăpa de kg în plus.

Cei care aleg vesela de culoare galbenă trebuie să știe că această culoare este indicată doar pentru primul fel de mâncare pentru că apare tendința de a mânca cu poftă. Galbenul este o culoare puțin iritantă pentru ochi, care poate stresa și crește apetitul alimentar. Prea mult galben în bucătărie poate deveni copleșitor.

 

Același lucru se spune și despre portocaliu deși este tot o culoare caldă care oferă un sentiment de energie și optimism. Nu întâmplător în restaurantele de tip fast-food, cum este KFC, se folosesc astfel de culori. De asemenea și la McDonalds apar asemenea culori, galben și roșu. Dacă se preferă culoarea roșie, se poate ajunge la obezitate, deoarece această culoare excită sistemul nervos și provoacă senzația de poftă de mâncare, de a consuma foarte multe alimente. Lucrurile de culoare roșie sunt pentru persoanele pasionale. Se spune despre roșu că este o culoare energizantă, dinamică dar și că poate provoca emoții conflictuale. În anumite cazuri roșul enervează și poate crește frecvența cardiacă.

Pentru reducerea poftei de mâncare sunt recomandate culorile neutre, gri, albastru-deschis, maro sau bej, deoarece acestea sunt relaxante pentru ochi. Albastrul în bucătărie este o alegere bună pentru că induce senzația de calm, încredere, securitate. După cum probabil ați observat această culoare apare frecvent și pe rețelele sociale, tocmai pentru a oferi senzația unui sentiment relaxant, pentru a naviga mai mult timp pe Internet.

În cazul în care se alege vesela neagră sau de culoare albastră mai închisă se poate mânca mai mult pentru că preparatele culinare vor arăta mai apetisant, ceea ce predispune la supraalimentare. Verdele este o culoare care are un efect liniștitor și care oferă o stare de calm. La fel este și violetul, această culoare este plăcută ochiului, intensifică creativitatea și deschide apetitul alimentar.

 

Contează și culorile ustensilelor folosite pentru rețetele culinare, din care fac parte:

  • robotul de bucătărie (toacă rapid legumele și fructele)
  • deshidratorul (care usucă lent alimentele)
  • storcătorul prin presare la rece (simplu, ușor de folosit, compact)
  • blenderul pentru fructe și legume (trebuie tăiate în cubulețe)
  • slow cookerul (un aparat electric care gătește lent) și altele.

Acum sunt în trend și aragazuri electrice cu un design deosebit. Este foarte important să achiziționezi cel mai bun aragaz electric dar și cel mai interesant ca design, un produs care să se potrivească perfect în bucătăria ta. Există aragaz electric alb sau negru, dar și aragaz roșu, albastru-deschis, gri-metalizat, grena, bej-nude, crem sau maro.

Un lucru care trebuie precizat este și faptul că fiecare om percepe în mod diferit culorile, dacă pentru o persoană o culoare este relaxantă pentru altă persoană poate deveni iritantă. Sunt culori ce declanșează o anumită stare de spirit și din această cauză fiecare om are anumite culori preferate.

 

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0