Prima paginăPolitica

Cu cât şi cu ce s-a îmbogăţit primarul Leoreanu în două mandate

Cu cât şi cu ce s-a îmbogăţit primarul Leoreanu în două mandate

Dimensiune text

 

Primarul Laurenţiu Leoreanu a fost ales primar în 2008, iar în cei opt ani de activitate la şefia Primăriei a trecut prin mai multe schimbări. Ba un teren, ba o casă, ba un cont, ba bijuterii de mii de euro, ba funcţii politice pierdute sau recâştigate.

primar leoreanu 2008 - 2016

Primarul Leoreanu, la preluarea primului mandat, în vara anului 2008, şi la prezentarea raportului de activitate după opt ani la conducerea Primăriei Roman, în mai 2016

În 2008, la preluarea mandatului, conform declaraţiei de avere, primarul Laurenţiu Leoreanu, deţinea împreună cu soţia sa – Loredana, patru terenuri: trei în intravilan – Roman, Tarcău şi Ruginoasa (cumpărate înainte de 2007) şi unul agricol în Dulceşti.

Conform declaraţiei depuse în 2016 pentru anul 2015, edilul a mai adăugat un teren agricol în Ruginoasa (de 6.800 mp) şi un teren (cumpărat în 2012) în intravilanul municipiului Roman.

La capitolul clădiri, în 2008, proaspătul primar declara că deţinea, tot cu soţia, o casă în Roman, un apartament în Iaşi şi o casă de vacanţă în Tarcău (toate achiziţionate înainte de 2004). În 2016, primarul declară că, pe lângă bunurile imobile deţinute anterior, a mai primit, în 2012, o casă în Roman, primită ca donaţie de la părinţi.

Primarul Leoreanu nu şi-a schimbat maşina, deţine tot un VW, cu an de fabricaţie 2000, deşi, în câteva rânduri, a declarat că, atât el, cât şi soţia, şi-ar dori un nou autoturism.

Bijuterii de două ori mai multe

La preluarea funcţiei în primul mandat, primarul nu a declarat că ar deţine bijuterii a căror valoare să depăşească 5.000 de euro. După primul an de mandat, zestrea familiei Leoreanu s-a întregit cu bijuterii în valoare de 7.500 de euro, ca acum, în declaraţia din 2016 pentru 2015, edilul să declare bijuterii de 15.000 de euro.

Familia Leoreanu avea deschise, din 2008 şi 2006, două depozite, unul de 5.000 de dolari şi altul de 10.000 de lei. În 2015, primarul mai deţine doar contul deschis în 2008, dar care acum are valoarea de 20.000 de dolari. Dacă la început de mandat, edilul nu avea datorii, din 2011 acesta a contractat un credit, scadent în 2019, de 38.500 lei.

În 2007, ca profesor la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Laurenţiu Leoreanu câştigase venituri de 20.282 lei (aproape 1.700 de lei lunar), iar soţia acestuia – profesor la Școala 5 Roman – venituri totale de 20.302 lei. Înainte de a fi primar, Laurenţiu Leoreanu fusese consilier local, din indemnizaţie obţinând venituri de 4.678 lei. La acestea se adăugau alocaţiile celor doi băieţi, fiecare cu 300 de lei.

În 2015, la capitolul venituri din salarii, primarul Laurenţiu Leoreanu a obţinut 46.393 lei (circa 3.900 de lei, dublu faţă de perioada când era profesor). Soţia acestuia nu mai este profesor la Școala 5 (Alexandru Ioan Cuza), ci la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, de unde a obţinut, anul trecut, venituri apropiate de soţ – 38.440 lei. În prima declaraţie de avere depusă de primar, soţia acestuia nu avea trecute şi sumele obţinute din meditaţii, dar în 2015 a obţinut 6.000 de lei. Și în 2014 aceasta a oferit meditaţii tot de 6.000 de lei, iar în 2013, când era la Școala nr. 5, a oferit meditaţii de 5.000 de lei.

Funcţii în ONG-uri şi partide

Când a preluat funcţia de primar în primul mandat, Laurenţiu Leoreanu era preşedinte al Asociaţiei de promovare a drepturilor tinerilor romaşcani „Miron Costin”, al asociaţiei părinţilor de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” şi al Asociaţiei sportive „Miron Costin”. Acesta mai era membru al Eurocomisariatului pentru Societate Civilă şi al Societăţii de Știinţe Matematice – filiala Roman.

În 2009, acesta şi-a adăugat şi titlul de preşedinte de onoare al cluburilor de handbal, respectiv fotbal – HCM Roman şi SCM Petrotub. La finele lui 2010, primarul şi-a adăugat, în conformitate cu legea în vigoare, şi funcţia de preşedinte al PDL Roman, dar nu mai figura ca preşedinte al asociaţiei de părinţi de la Colegiul „Miron Costin”. În 2011, pentru 2010, conform declaraţiei de interese, Laurenţiu Leoreanu nu mai figura ca membru al Eurocomisaritatului pentru societate civilă, dar devenea preşedinte de onoare al Asociaţiei Tenis Club Municipal Roman.

În 2012, pentru 2011, primarul anunţa că fiul său Dan Mircea Leoreanu, prin firma al cărei administrator era, SC Danway Consulting SRL, obţinuse (în 2012) de la Ministerul Economiei, un contract, pe cinci ani, de 177.860 lei, pe programul de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri. În iulie 2012, primarul îşi modifică declaraţia de interese, unde dispare funcţia de preşedinte de onoare al asociaţiei sportive „Miron Costin”.

În declaraţia din 2013, Laurenţiu Leoreanu nu mai era preşedinte de onoare al niciuneia din asociaţiile sau cluburile sportive, nici la handbal, fotbal sau tenis.

În mai 2014, primarul Leoreanu nu mai făcea parte din nimic legat de Colegiul Tehnic „Mircon Costin”. În schimb, devenise preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Roman Metropolitan şi membru în Comitetul Director de la Asociaţia Municipiilor şi îşi păstrase calitatea de membru la Societatea de Știinţe Matematice, filiala Roman. În mai 2014, primarul Leoreanu nu a mai trecut funcţia de preşedinte al PDL Roman. În iunie, acesta revine cu o nouă declaraţie, prin care îşi anunţă calitatea de membru al Fundaţiei Mişcarea Populară, plus cea de deputat în Adunarea şi Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În 2015, funcţiile menţionate anterior sunt păstrate.

Interesant este că în ultima declaraţie, depusă de 21 martie 2016, Laurenţiu Leoreanu a trecut numai funcţia de secretar coordonator al PNL – filiala Neamţ şi nu şi pe cea de preşedinte al PNL Roman, deşi, ca interimar, preluase şefia liberalilor romaşcani din iunie anul trecut.

În ediţiile următoare vom prezenta şi declaraţiile de avere şi de interese ale celorlalţi candidaţi la funcţia de primar pentru alegerile din iunie 2016, în urma unei solicitări pe care am depus-o în scris la Biroul Electoral Municipal Roman, acolo unde toţi cei interesaţi de a câştiga Primăria Roman trebuie să anunţe ce bunuri deţin.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 12
 • Nu pot si nu vreau sa cred ca nu avem inca un comentariu pentru acest articol. Or fi obositi cei din PSD ?

  • Auzi,mai ,,sumer,,si de ce neaparat trebuie sa existe comentarii ale P.S.D ului ? Poate comenta oricine doreste si poate chiar are ceva de zis,,,,
   [admin] comentariu moderat. Va rugam sa folositi un limbaj adecvat.

 • Tinere…am cam obosit cu totii…

 • Sumer: Cei de la Psd nu au obosit..prind din urma ei din urma :)) bani sa fie!

 • Au inceput atacurile ciumei rosii…respectiv psd.(a se vedea substantiv comun)Sperante desarte pt voi………….

  • Pre 5 ani

   Romeo: Ciuma are mai multe culori in Romania…Rosie,galbena..

 • Cea mai mare,,ciuma,,a poporului roman,a tarii noastre astazi este ,,ciuma,,galbena,in frunte cu presedintele tarii si cu guvernul tehnocrat…care in 6 luni a distrus tot ce a realizat guvernul p.s.d ist in 3,5 ani de guvernare.,,,asa ca ciuma are culoarea galbena ,iar in intervalul 2004-mai 2013 culoarea a fost portocalie.

  • mai romascane, io am trait cel mai bine intre 2005 si 20010, si tu la fel.intre 2012 si 2014, cu Ponta, daca vrei sa gandesti corect au crescut preturile!!! La BENZINa, CARNE, TEXE,BILETE DE CALATORIE si altele….Gandeste si ai puterea sa recunosti. Si, despre criza mondiala ai auzit??? ca n-a declansat-o nici o culoare politica de pe la noi! Cica ALTII le declanseaza in ce tari vor muschii lor.

   • Mai baiatule,,,pe tine te-a ars la creier,,ciuma,,portocalie a hotilor de p.d.l.isti cu cel mai mare hot in frunte ,Basescu,,,,de nu vezi ca tva.a scazut,benzina si motorina nu mai este la acelasi pret ca pe timpul adoratilor tai,mancarea este mai ieftina cu tva.9%.Dar ce sa-ti fac stiu ca voi ,pdlistii ,transformati in p.n.listi ,va temeti de p.s.d ,de Ponta…..vreti iar,,ciolanul,,dar nu-l veti castiga,stai linistit baiatule,,viseaza in continuare.

 • Nu cred sa mai existe vreo tara europeana fosta comunista in care cuvantul ciuma sa fie atat de popular si atat de mult utilizat in disputa politica. Faptul este pe undeva explicabil, daca ne gandim ca aceasta cumplita maladie a avut aici o lunga istorie, care incepe de pe la jumatatea secolului al XIV-lea, daca nu chiar de mai inainte, si se incheie tocmai la 1813, in timpul lui Caragea, cand, se pare, boala a fost adusa de armata rusa, care, tot atunci, ne-a lasat si fara Basarabia. Apoi, termenul a fost utilizat metaforic, in special pentru a denumi ideologia bolsevica, venita din rasarit, la fel ca si, pe vremuri, ciuma, pentru ca astazi, molima fiind aici inca bine ancorata in memoria colectiva, sa-l vedem folosit pentru orice ideologie, indiferent de provenienta ei, desi niciuna dintre ele, cu bune si cu rele, nu este criminala si, din fericire, nici nu ar avea cum sa mai fie. Pot fi doar unele radacini ori reminiscente, in conditiile in care, la noi, disparitia peste noapte a Partidului Comunist, cel mai mare dupa cel sovietic, a fost totusi una surprinzatoare…

 • Salutare! Cand incep sa se imparta sacose cu ulei, zahar, faina si-o bricheta? Si-n ce zona? As vrea si eu sa vin cu prietenii mei. Votam toti!

 • Va certati degeaba habotnicilor. Ei cu ei si doar atat. Voi credeti ca pasa cuiva de noi indiferent de culoarea politica? Chiar atat de creduli sunteti?
  Credeti doar in vorbe si gargara cu ochii inchisi.
  Sa stiti si sa aveti puterea de a recunoaste ca a ramas comunismul in sangele romanilor. Ne e frica sa gandim.