Prima paginăRoman

Cu 42.140.956 de euro, scăpăm de groapa de gunoi

Dimensiune text

Groapa de gunoi de la Roman se închide până în februarie 2014. Acțiunea este parte a unui proiect finanțat cu fonduri europene, respectiv 42.140.956 de euro. La Cordun se va construi o stație de sortare, iar la Girov un depozit de deșeuri pe o suprafață de 27 de hectare.

 

 

Începând cu luna februarie a anului 2014, groapa de gunoi de la Roman va trebui să rămână doar o amintire. În cursul săptămânii trecute, amplasamentele pe care se află gropile de gunoi de la Roman și Tîrgu Neamț au fost predate firmei de proiectare care are, de acum, sarcina de a întocmi proiectul prin care se vor închide aceste gropi de gunoi. Proiectul trebuie să fie gata până luna viitoare, iar gropile să fie închise până în luna februarie 2014. „Închiderea gropilor de gunoi este un proces complex, făcut în conformitate cu normele europene. Gunoiul va fi acoperit cu diverse substanțe, folii și, apoi, cu pământ, totul pentru ca mediul înconjurător să nu fie afectat”, a afirmat Dan Ailincăi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Neamț, instituție prin care se derulează proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț”.

Obiectivele prioritare ale proiectului se referă la extinderea colectării deșeurilor reziduale (atât în mediul urban, cât si în cel rural), extinderea colectării separate a deșeurilor reciclabile, implementarea compostării individuale la 50% din gospodăriile din mediul rural, închiderea depozitelor municipale neconforme din orașele Bicaz, Roman și Tîrgu Neamț,   construirea a trei stații de transfer în Cordun, Tașca și Tîrgu Neamț, construirea unei stații de sortare în Cordun, construirea unui depozit județean conform, pentru deșeuri nepericuloase, la Girov. Suprafața ocupată de depozitul de deșeuri va fi de 27 de hectare, iar durata de viață  a acestuia este estimată la 21 de ani.

Valoarea totală a proiectului este de 42.140.956 de euro, iar de acest proiect vor beneficia toate unitățile administrativ-teritoriale din Județul Neamț.

Închiderea gropii de gunoi este o veste bună pentru romașcanii care, de-a lungul anilor, s-au plâns autorităților de fumul și mirosul specifice, mai ales pe timp de vară, atunci când pungile de biogaz se autoaprindeau.

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0