Prima paginăEducatie

Crucea în imaginația copiilor

Dimensiune text

Duminică, 19 mai, la Muzeul de Artă a avut loc vernisajul expoziției realizate cu prilejul celei de-a doua ediții a concursului de creație plastică pentru copii „Crucea în imaginația copiilor”.

 

 

Concursul a fost inițiat de artista plastică Monica Carp, coordonatoarea cercului de design și creație plastică din cadrul Clubului Copiilor. Proiectul este un parteneriat realizat între Clubul Copiilor din Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Parohia Cuci, Parohia „Sfinții Ioachim și Ana”, Palatul Copiilor din Iași și Școala Ion Creangă. La vernisajul expoziției au participat primarul Romanului, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, directorul Clubului Copiilor, Magdalena Gheorghiță, poetul Mircea Bostan, preoții Ioan Onofrei, de la Biserica Armenească, și Constantin Carp, de la parohia Cuci, alături de numeroși copii și părinți, care au făcut ca muzeul romașcan să fie neîncăpător.

crucea 21052„Mă bucur că vernisajul acestei expoziții are loc în această perioadă în care sărbătorim «Zilele orașului Roman», în apropierea marii sărbători a Sfinților Împărați Constantin și Elena, care sunt patronii orașului nostru și al căror nume este strâns legat de crucea creștină”, a spus primarul Romanului, Laurențiu Dan Leoreanu, în deschiderea evenimentului. „Vă felicit, dragi copii, că sunteți, astăzi, aici, la Muzeul de Artă, unde lucrările voastre sunt alături de lucrări ale unor artiști consacrați. Participarea din acest an a fost extrem de numeroasă, am primit sute de lucrări, din 27 de județe ale țării, din Capitală, dar și din sătucuri de munte, lucrate în tehnici diferite. Atunci când am lansat concursul, nu am impus o anumită tehnică tocmai pentru că ne-am dorit o cruce a bucuriei, le-am lăsat copiilor posibilitatea de a alege”, a spus artista Monica Carp. „Crucea împodobită este specifică ortodoxiei. În cruce nu vedem doar suferința, ci, întâi, altarul jertfei și, apoi, înnoirea sufletului reprezentată de înviere. Crucea este lumină, bucurie, înviere”, a spus preotul Ioan Onofrei.

Cele mai bune lucrări au fost premiate. Un premiu special, acordat de primarul Laurențiu Dan Leoreanu, l-a primit Andreea Adochiței, elevă în clasa I la Școala „Vasile Alecsandri”. Ca și la prima ediție a concursului, lucrările vor fi expuse și la Iași, la Palatul Copiilor, într-o expoziție ce va fi deschisă pe 14 septembrie, de Ziua Înălțării Sfintei Cruci.

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0