Crucea de gheaţă dintre Moldova şi Siret

Dimensiune text

Crucea de gheaţă face legătura între Botezul Domnului şi răstignirea Sa. De 22 de ani, neîntrerupt, credincioşii din satul Cotu Vameş întâmpină Boboteaza cu cruce de gheaţă.

 

 

Atunci când spui Bobotează, gândul te poartă la „gerul Bobotezei” şi la crucile de gheaţă, prezente în aproape toate bisericile la slujba de pe 6 ianuarie. Simbolul credinţei, cioplit în gheaţă, a lipsit de la slujbele de Bobotează din perioada comunistă. Când oamenilor nu le-a mai fost teamă de represalii, au reluat o veche tradiţie, pe care au transformat-o într-o datorie de onoare.

  

 

 

 

 

 

La biserica veche din Cotu Vameş, crucea de gheaţă, ridicată la troiţa satului, este făcută, în ultimii 22 de ani, de acelaşi grup de săteni, cu vârste de peste 60 de ani, membri în consiliul parohial. Vineri, dis-de-dimineaţă, oamenii s-au întâlnit pentru a stabili ultimele detalii ale transportului blocurilor de gheaţă din care vor construi simbolul credinţei. Au legat calul la căruţă şi au pornit spre Siret. Nu au mai luat toporul ca să taie gheaţa, aşa cum o făceau părinţii lor, ci drujba, care le-a făcut munca mai uşoară.

  

 

 

 

 

 

Întorşi în sat, sătenii s-au pus pe treabă. Două blocuri de gheaţă au fost coborâte din căruţă şi aşezate unul lângă altul. „E muncă de bărbaţi, femeile nu au ce căuta aici„, spune Neculai Mircea, un bărbat de 68 de ani. La intervale de timp, nea Costică Vacaru mai turna câte o găleată de apă peste gheaţa lată de 25 de centimetri. „Punem apă ca să îngheţe. În felul ăsta, blocuri de gheaţă se prind între ele„, spune bătrânul în vârstă de 70 de ani. Alţi câţiva bărbaţi din grupul de acţiune, cărora li s-au alăturat şi alţi săteni, s-au ocupat de blocul de gheaţă din care aveau să taie crucea. Cu un cui pe post de creion şi cu scândura în loc de linie, au fost trasate liniile pe care lama drujbei avea să se plimbe cu precizie, în lungul şi în latul gheţii, sub atenta observaţie a lui Doru Moşneagu. Coordonatorul acţiunii a fost epitropul Petru Pătru, mâna dreaptă a părintelui Sânică Palade, parohul bisericii din satul Cotu Vameş. Toată operaţiunea nu a durat mai mult de jumătate de oră, iar grupul de acţiune s-a arătat mulţumit de rezultat.

 

Sfinţirea noii bisericii, la 1 septembrie

 

  

 

 

 

 

 

În Biserica Ortodoxă nu există o slujbă de sfinţire a crucii de gheaţă. „Crucea este sfântă prin semnul ei. Doar la crucile ce se ridică pe turnul bisericii se face o slujbă de sfinţire„, spune părintele Sânică Palade.

La Cotu Vameş, sat amplasat între două ape, nu există slujbă de Bobotează fără cruce de gheaţă. „Chiar şi atunci când gerul nu a fost puternic, iar Moldova şi Siretul nu au îngheţat suficient, am făcut cruce de gheaţă cu ajutorul unui «tipar» făcut din scânduri, în care s-a pus apă la îngheţat. Boboteaza nu ar fi completă fără crucea de gheaţă care simbolizează elementul ce întregeşte atmosfera şi face legătura între Botezul Domnului şi răstignirea Sa„, a spus preotul Sânică Palade.

Toată suflarea satului va fi, duminică, la troiţă, locul unde a fost ridicată crucea de gheaţă. Aici, preoţii satului vor face slujba de sfinţire a apei. „Crucea de gheţă va fi centrul de atracţie al evenimentului. Lângă cruce vom aşeza icoana cu Boboteaza şi vom face împreună slujba„, spune părintele Palade.

Părintele Palade spune că simbolul crucii, realizat din gheaţă, va avea o nouă locaţie începând de anul viitor. „În acest an, la 1 septembrie, vom sfinţi noua biserică a satului. Este un ultim efort pe care îl vom face pentru finalizarea lucrărilor. După acest eveniment, pe care în aşteptăm de atâţia ani, slujba de Bobotează se va ţine lângă biserica nouă a satului„, a spus părintele Sânică Palade.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Anul acesta a lipsit crucea de gheaţă din centru, de la biserica Sf. Voevozi(în schimb,aici
    nu ştiu ce ,,ecologist” inconştient a tăiat un frumos şi falnic tei, care făcea umbră băncii de pe trotuat…scuza obişnuită:era găunos…dar cei care l-au tăiat, n-or fi găunoşi la suflet?…Bine că avem partid ecologist…care apare o dată la 4 ani…pe afişe…mare păcat!)