Criticul de artă Emanuel Horodniceanu ne invită la Veneția

Dimensiune text

Originar din Băluşeşti, curator şi critic, Emanuel Horodniceanu păstrează o veche legătură cu Ziarul de Roman, invitat la vernisaj de fiecare dată când este promovat un artist român.

venetia 01Cititorii Ziarului de Roman, inclusiv cei aflaţi, în această perioadă, în Italia, sunt invitaţi în Veneţia la vernisajul unei expoziţii a unui artist român. Vernisajul de joi, 20 noiembrie, din spaţiul deja consacrat Bistrot de Venise, îl are ca protagonist pe Samir Vancica, „un tânăr artist din România care explorează, trăieşte şi pictează spiritualitatea ortodoxă, esenţa creştinismului, printr-o abordare teologică, filosofică şi istorică”, după este prezentat de criticul de artă Emanuel Horodniceanu, curatorul acestui salon de artă.

Prieten vechi al Ziarului de Roman, constant interesat de ceea ce ni se întâmplă nouă aici, acasă, de unde-şi are rădăcinile familia sa (vechea familie Horodniceanu din Băluşeşti – comuna Icuşeşti, proprietari de mori în perioada interbelică), Emanuel Horodniceanu este binecunoscut în lumea artelor, artiştii, mai ales cei români, care s-au bucurat de criticile sale având şi o bună cotă pe piaţa artelor. „Este o reuniune specială, care ne permite să cunoaştem o cale originală şi pozitivă a artei contemporane. Samir-Mihail Vancica utilizeaza pictură pentru a relaţiona cu Dumnezeu şi transmite un mesaj creştin urmând un traseu criptic, în care ne conduce şi ne invită să confruntăm teme religioase, mitologice, istorice şi filozofice. Puterea imaginilor, trimiterile simbolice, scrierea mesajelor sunt elementele unui tablou misterios şi evocator, care se întoarce la marea tradiţie spirituală a Ortodoxiei româneşti, prin revizitarea şi recompunerea icoanelor vechi şi frescelor care decorează biserici şi mănăstiri din România”, ne scrie Emanuel Horodniceanu pentru a ne convinge să urmărim evoluţia unui artist român în străinătate.

Sub aceleaşi auspicii au fost prezentate şi lucrările pictorul Andu Avasilinei, care, acum, pledează pentru cunoaşterea colegului său, subliniindu-i personalitatea: „Un tânăr artist-filosof-creştin care a investit 1.000 de ore de gândire, 1.000 de ore de studiu de perspectivă, anatomie şi compoziţia ca să pregătească expoziţia şi 200 de ore pentru a face să se întâmple”.

Samir-Mihail Vancica s-a născut în Bucureşti, în 1988. A studiat pictura la Universitatea Naţională de Artă din capitală şi a urmat mai târziu un curs pe tema „Relaţia dintre ştiinţă, religie şi filosofie din perspectiva creştinismului ortodox.” Expune din 2004, are mai multe expoziţii în România, dar a expus la New York şi Torino. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti, expoziţia de joi, din Veneţia, fiind una dintre şansele ca românii să fie cunoscuţi şi în profunzimea valorilor, după cum ne invită criticul de artă Emanuel Horodniceanu.COMENTARII

WORDPRESS: 0