Creștinii sărbătoresc Buna Vestire

Creștinii sărbătoresc Buna Vestire

Dimensiune text

 

Buna Vestire – sau, popular, Blagoveștenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire) – este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit pe Sfânta Fecioara că ea va naște pe Mesia. Buna Vestire este prima dintre sărbătorile Maicii Domnului confirmată în documente. Se știe că, încă din secolul IV sau V, s-a zidit la Nazaret o biserică, pe locul unde fusese casa în care Maica Domnului a primit de la înger vestea că va naște dumnezeiescul Prunc.

Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit la 18 decembrie. La Roma, sărbătoarea a fost introdusă de papa Leon II, de origine siciliană și de cultură greacă (681-683), la început ca o sărbătoare locală și cu denumirea de sărbătoare a așteptării Nașterii Dom­nului. În Răsărit, însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot la 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului V. Numai la armeni, Buna Vestire se ser­bează încă în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie), păstrată la ei, adică la 7 aprilie.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Dincolo de semnificația de sărbătoare religioasă, ziua de Buna Vestire este și una încărcată de credințe populare, fără legătură directă cu religia, ci mai mult cu convingerile străvechi bazate pe observațiile asupra naturii. După ziua în care se cred că încep să glăsuiască păsările, oamenii se așteaptă chiar ca, în primăverile calde, să înceapă să cânte cucul și se pregătesc special în acest sens. Există o superstiție în popor care spune că dacă te prinde primul cântat al cucului fără bani în buzunare ori fără mâncare în casă, așa vei fi tot anul. Așa că oamenii care cred în astfel de zicale își iau măsuri începând de la Buna Vestire.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0