Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului

 

inaltarea-domnului2Joi, 9 iunie, joia din săptămâna a VI-a de după Paşti, la 40 de zile după Înviere, este prăznuită Înălţarea Domnului, cunoscută în popor şi ca Ispas. În această zi, creştinii se salută cu „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!”. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, în toate bisericile din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în faţa Apostolilor şi a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceştia să nu se lase copleşiţi de durerea despărţirii. Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta s-a înălţat la cer, în timp ce un nor l-a făcut nevăzut pentru ochii lor. Adeseori, Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifestă energiile divine, menite să reveleze prezenţa divinităţii, dar să o şi ascundă.

Cea mai veche menţiune despre sărbătoarea Înălţării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor”, scrisă în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălţarea Domnului era sărbătorită, în acea vreme, odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Înălţării s-a despărţit de cea a Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, dată care a rămas stabilită pentru totdeauna în calendarul bisericesc. O solemnitate deosebită a căpătat această sărbătoare mai ales de când Împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a ridicat, pe muntele Eleonului sau al Măslinilor (de unde Mântuitorul s-a înălţat la cer), o vestită biserică (Eleona), în care Înălţarea se prăznuia cu mare fast.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0