Crește numărul virozelor respiratorii

Crește numărul virozelor respiratorii

 

 

Numărul de cazuri de infecții respiratorii acute înregistrate în județul Neamț a fost, în săptămâna anterioară, 5 – 11 noiembrie, de 2.024, cu opt internări, marcând tendința de creștere față de cel din săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1.867 de cazuri, cu 29 de bolnavi internați, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Conform reprezentanților DSP Neamț, numărul infecțiilor respiratorii acute se încadrează în intervalul așteptat pentru această perioadă. Numărul cazurilor de pneumonii raportate a fost de 380, cu 40 de internări, în tendință de scădere față de cele 440 de cazuri, cu 105 de internări, din săptămâna precedentă.

Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecțiile respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă de până la un an. Nu s-au înregistrat cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.

Până la data de 11 noiembrie, în județ au fost vaccinate antigripal 14.401 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La nivelul județului Neamț mai există în stoc (la DSP Neamț și la cabinetele medicilor de familie) 20.399 de doze de vaccin antigripal, din cele 34.800 de doze de vaccin antigripal primite în județ.

Specialiștii în sănătate publică recomandă populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să respecte măsurile specifice de prevenire a gripei: evitarea aglomerațiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanței de cel puțin un metru față de persoanele bolnave care tușesc sau strănută, folosirea șervețelelor în caz de tuse sau strănut și aruncarea acestora la coșul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă cu apă caldă și săpun a mâinilor după ce strănutăm, tușim, ne suflăm nasul și înainte de a mânca, creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), aerisirea încăperilor, purtarea de îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului și evitarea staționării în frig timp îndelungat.

„Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0