Prima paginăEconomie

Creşte impozitul pe chirii

Dimensiune text

Guvernul a aprobat introducerea contribuţiilor de sănătate de 5,5% din chirii. Impozitul rămâne 16% din suma ce reprezintă 75% din chirie.

De la 1 ianuarie 2014 va intra în vigoare o ordonanţă de urgenţă elaborată de către Ministerul Finanţelor care îi priveşte pe proprietarii de locuinţe ce îşi oferă casele spre închiriere. În prezent, veniturile din chirii sunt impozitate cu 16%. Guvernul a introdus acum un impozit suplimentar, de 5,5%, reprezentând contribuţia de sănătate. În actul normativ se precizează că neadoptarea acestei măsuri, de adăugare în baza de calcul a contribuţiei de sănătate a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, ar conduce la reducerea finanţării sistemului public de sănătate.

Specialiştii spun că măsura acesta se va întoarce împotriva autorităţilor, deoarece îi va încuraja pe oameni să facă evaziune.

La orice chirie, 25% din sumă nu se impozitează. De la 1 ianuarie 2014, la impozitul de 16% aplicat la suma ce reprezintă 75% din suma totală a chiriei, se mai adaugă 5,5%, această contribuţie de sănătate.

Mai exact, dacă un proprietar are dat spre închiriere un apartament cu 200 de euro, suma care se impozitează este de 150 de euro. Din aceştia, până acum, proprietarul dădea la stat 16%, adică 24 de euro. Începând de la 1 ianuarie 2014, va trebui să dea statului 21,5%, respectiv 32,25 euro.

Noul impozit nu poate depăşi echivalentul a cinci salarii brute. Ordonanţa de urgenţă elaborată în acest sens de Ministerul Finanţelor după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional a fost aprobată de Guvern. Anul acesta, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei. După ce se aplică acest impozit de 5,5%, reprezentând contribuţiile de sănătate, rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii. Cei mai avantajaţi sunt tot cei care fac averi uriaşe din afacei imobiliare. Pentru sumele mai mari de 11.000 de lei pe lună, contribuţia de sănătate este zero.

COMENTARII

WORDPRESS: 0