HomeActualitateRural

Crescătorii de animale înfiinţează asociaţii

Crescătorii de animale din comunele Bozieni, Horia, Icuşeşti şi Ion Creangă vor să acceseze fonduri pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui. Peste 40% dintre cererile pentru acordarea ajutorului de minimis sunt ale tinerilor din mediul rural.

Tot mai mulţi crescători de animale din zona limitrofă a Romanului au decis să se asocieze pentru a accesa fonduri guvernamentale sau europene. Problema gestionării păşunilor, înregistrarea animalelor, livrarea laptelui, a brânzei şi valorificarea cărnii i-au determinat pe crescătorii de ovine, caprine şi bovine din zona rurală a Romanului să-şi unească forţele. Toate aceste probleme sunt discutate în forul asociaţiilor, locul unde crescătorii de animale îşi spun păsurile şi află informaţiile de care au nevoie.

„Cred că oamenii au trecut de perioada reticenţei şi văd necesitatea asocierii. Noi am făcut o campanie de informare prin comune privind acordarea ajutorului de minimis, în vederea achiziţionării de tancuri de răcire a laptelui. Peste 40% dintre cererile pentru acordarea acestui sprijin financiar sunt ale tinerilor din mediul rural care se ocupă cu creşterea animalelor. Aceste întâlniri sunt benefice pentru crescătorii de animale, pentru că le-am dus oamenilor informaţia aproape şi au o imagine mai completă a ceea ce înseamnă măsurile de finanţare. Pe lângă asociaţiile deja constituite din zona Roman, alte patru sunt constituite sau se află în faza de organizare la Bozieni, Horia şi Icuşeşti. În curs de constituire este şi asociaţia crescătorilor de animale din comuna Ion Creangă, unde sunt fermieri care deţin între 50 şi 200 de capete. În judeţ sunt asociaţii puternice care dispun de fonduri mari, cum sunt cele din zona montană. Sunt convins că şi alţi crescători de animale se vor asocia pentru a beneficia de acest sprijin financiar pus la dispoziţie de Ministerul Agriculturii”, a spus Cezar Sava, directorul Camerei Agricole Neamţ, şi preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine „Petrodava” Neamţ.

Pentru înscrierea în asociaţie, crescătorii de animale trebuie să aducă dovada că sunt înregistraţi în registrul agricol şi registrul naţional al explotaţiilor. Conform statutului asociaţiei, aceştia trebuie să plătească o cotizaţie care este stabilită de către forul de conducere al asociaţiei.

Subvenţia primită de la Guvern pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui se acordă crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete de vaci cu lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei. Sprijinul financiar acordat de stat este de 5.000 de euro pentru fiecare formă asociativă corespunzător achiziţionării unui tanc de răcire cu capacitatea de 1.000 de litri, suma cuprinzând costurile aferente de achiziţie, instalarea tancului de răcire a laptelui, instruirea necesară utilizării acestuia, precum şi asigurarea service-ului, pentru o perioadă de un an de la instalare.

Comentarii

WORDPRESS: 0