Cresc pensiile anul viitor

Cei peste 115.000 de pensionari din judeţul Neamţ au un motiv de bucurie. Din 2016, se va majora punctul de pensie, de la 830 de lei, la 871 de lei.

În anul 2016, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 5%, după cum reiese din proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, care a fost adoptat săptămâna aceasta. Practic, asta înseamnă că punctul de pensie va fi de 871,7 lei, faţă de 830,2 lei, cât este în 2015. Pentru ca majorarea să se aplice, documentul are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.

Valoarea punctului de pensie trebuie majorată anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, potrivit Legii pensiilor, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Pentru situaţia de faţă, indicatorii folosiţi pentru stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2016 sunt cei definitivi, cunoscuţi în 2015 pentru 2016 (comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică).

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă este explicat că, în baza prevederilor Legii pensiilor, majorarea punctului de pensie ar fi trebuit să fie de doar 4,31%, însă, prin derogare, se va face o creştere de 5%. „Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar în anul 2016 se încearcă o îndreptare parţială a acestui fapt”, punctează iniţiatorii.

Majorarea cu cinci puncte procentuale a pensiilor din sistemul public va necesita 252,6 milioane de lei.

Determinarea cuantumului pensiei se face prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual reprezintă, conform Legii pensiilor, „numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0