Creditele cu dobîndă zero ascund o mare păcăleală

Dimensiune text

Contractele de credite ascund dobînzi pe tema cărora consumatorii nu sînt informați. O instituție financiară nebancară care oferă astfel de credite a fost amendată cu 5.000 de lei.

 

Recent, comisarii nemțeni pentru protecția consumatorilor au desfășurat șase acțiuni de control la puncte de lucru ce aparțin unor instituții financiare nebancare care acordă credite de consum celor care vor să achiziționeze produse de la comercianți, cu plata în rate. Unii dintre operatorii economici verificați trag adevărate țepe nemțenilor, „uitînd” să prezinte dobînzile, taxele și comisioanele practicate sau practicînd dobînzi chiar și la produse de creditare promovate clienților ca fiind „credite cu dobîndă zero”.

Pe site-ul unui operator economic nu exista lista dobînzilor, taxelor și comisioanelor aferente produselor de creditare aflate în oferta sa, iar produsul prezentat în secțiunea «Produse – Credit în magazin – Un Credit Bine Înțeles», avînd dobînda anuală de 0%, perioadă de creditare cuprinsă între șase și 48 de luni și o dobîndă anuală efectivă de 38,62%, precum și un comision de administrare lunar al cărui cuantum era neprecizat, nu corespundea celui prezentat la punctul de lucru. Un alt operator economic nu avea afișat și nu a prezentat o listă a dobînzilor și a comisioanelor aferente produselor standard de creditare. Singura informație oferită de ofițerul de credite a fost aceea că unicul produs de creditare oferit consumatorilor era «12 rate fixe și dobîndă 0%, cu card». Ulterior, însă, ne-a fost pus la dispoziție un contract de credit care avea la bază un alt produs de creditare cu dobîndă anuală de 11%, pentru care, la punctul de lucru verificat, nu erau disponibile nici un fel de informații referitoare la dobîndă, comision de administrare, comision de analiză a dosarului, comision unic, dobîndă anuală efectivă și perioadă de rambursare„, a precizat comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Gelu Moldovanu.

Pentru abaterea constatată, operatorul economic a fost sancționat cu o amendă contravențională de 5.000 de lei, dat fiind faptul că și în anul 2011 acesta fusese sancționat pentru aceeași abatere, refuzînd să o remedieze și susținînd că nu are obligația legală de afișare sub formă de listă a informațiilor privind produsele de creditare.
Operatorii economici verificați s-au mai ales cu trei avertismente și cu măsuri de remediere a deficiențelor constatate în patru cazuri diferite.COMENTARII

WORDPRESS: 0