Prima paginăEconomie

Credite pentru fermierii care au animale

Dimensiune text

APIA oferă adeverințe fermierilor care vor să ia credite pentru desfășurarea activității. Creditele pot atinge și 90% din valoarea subvențiilor primite de la stat pentru fiecare din animalele deținute.

 

 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Neamț anunță că eliberează adeverințe pentru cei care intenționează să acceseze credite pentru finanțarea activităților curente, până la efectuarea plății primelor pe exploatație și pe cap de animal la care sunt îndreptățiți potrivit prevederilor legale. Creditele pot fi luate de la băncile care au încheiat convenții cu APIA.

Până la această dată, APIA a încheiat convenții cu CEC Bank, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Procredit Bank, Creditcoop, Intesa Sanpaolo România, Bancpost, Piraeus Bank, Garanti Bank, Banca Carpatica și UnicreditȚiriac Bank.

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverință de înregistrare a fermierului prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru Plata Națională Directă Complementară (PNDC) în sectorul zootehnic pentru anul 2012 și că s-au efectuat controalele și verificările administrative asupra cererii de solicitare a PNDC sector zootehnic până la data emiterii adeverinței, conform reglementărilor în vigoare.

Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței. Fondul de Garantare a Creditului Rural și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii garantează 80% din valoarea creditelor acordate de bancă. Cuantumul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine, este de 40,8 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 500 lei/cap animal.

Până la acest moment, APIA Neamț a eliberat 437 adeverințe pentru beneficiarii PNDC în sectorul zootehnic, astfel: la specia bovine, 291 adeverințe pentru 3.534 capete, pentru o sumă aferentă de 1.767.000 lei; la specia ovine și caprine, 146 adeverințe pentru 23.179 capete, pentru o sumă de 929.689,20 lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0