Credite pentru fermieri

Dimensiune text

Valoarea creditului este de până la 90% din suma cuvenită din schema de plată unică pe suprafaţă.

Agricultorii pot apela la bănci, în baza adeverinţelor eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pentru accesarea de credite. Băncile partenere sunt: CEC Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Unicredit Țiriac Bank, Garanti Bank, Piraeus Bank şi Credit Agricole Bank România. Creditele sunt garantate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Băncile se angajează să acorde beneficiarilor eligibili credite în lei în vederea finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente, valoarea creditului fiind de până la 90% din suma cuvenită din schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS). Prin SAPS se acordă beneficiarilor o sumă de 120 de euro/hectar, plătibilă o dată pe an.

Pentru garanţia acordată se plăteşte un singur comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare.

În vederea accesării garanţiei FNGCIMM, beneficiarul va depune la banca finanţatoare documentaţia de credit. FNGCIMM prelucrează solicitarea, acordă garanţia şi, în baza acordului de garantare, banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.

Pentru a beneficia de garanţia FNGCIMM, producătorii agricoli eligibili trebuie să se încadreze în categoria IMM-urilor, putând fi organizaţi ca persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. Totodată, trebuie să respecte criteriile de eligibilitate ale finanţatorilor, să deţină adeverinţe emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară şi să nu beneficieze de garanţii de la alte fonduri de garantare pentru aceeaşi finanţare.COMENTARII

WORDPRESS: 0